Tartálycsere után nem jön ki minden gáz

2021.07.03. 10:46

T Cím!

48 literes tartályba csak 32 liter gáz megy ill. először belement 42, de azóta csak 32, a többi nem jön ki. Tartálycsere történt. Multiszelepet nem cseréltek. Mi lehet a probléma?

Üdv:  kerbandi

Üdvözlöm!

Kérdésben a felelet, mondja a jó öreg közmondás! :-) A multiszelep lesz a hibás, főleg, ha külső behatás nélkül, egyszercsak spontán állt elő a helyzet. A multiszelep a nevéből is sejthetően több feladatot is ellát egyidejűleg. Szabályozza a tankba tölthető gáz mennyiségét, illetve megoldja a túlnyomás elleni védelmet is egyidejűleg. Szerepe van még továbbá a reduktor felé menő gáz mennyiségének korlátozásában is.

Sok beszerelőműhely - áthágva azt a szabályt, miszerint a tartály névleges térfogatának maximum 80%-a használható fel a gáz tárolására - meghajlítja a multiszelep úszójának karját, így gyakorlatilag tetszőleges mértékben átléphető a fent említett 80%-os töltöttségi határ.

Az Ön esetében azonban nyilván nem ez történt, hiszen egy ideig helyesen működött! Az esetleg lehet még egy opció, hogy a tartály cseréjekor nem az előzővel teljesen azonos méretű tartályt szereltek be a régi multiszeleppel. Ebben az esetben a jelenség hasonló, mivel adott tartálymérethez a megfelelő multiszelepet kell társítani a beszerelés során! Mindegy is, a megoldás vélhetően egy méretben passzoló multiszelep beszerelése lesz.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu