Mit kell tennem eladás előtt és után?

2001.11.28. 19:18

Figyelem, az eredetiség vizsgálat 60 napig érvényes. Ha ezen időn belül nem történik meg a tulajdonosváltás, akkor ezt újra el kell végeztetni!

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

A következő ügyben szeretném tanácsukat kérni: eladni szeretném a gépkocsimat, régi a forgalmi, nincs törzskönyve, nincs eredetiség vizsgája, műszaki vizsga és zöldkártya van.
Mit kell tennem az eladás előtt, hogy problémamentes legyen?
Mi a teendőm az eladás után?
Mit, hol kell bejelenteni illetve kijelenteni?

Köszönöm,
Miki

Kedves Miki!

Az nem baj, ha a forgalmi régi típusú, az a lényeg, hogy a műszaki vizsga érvényes legyen benne, illetve hogy a zöldkártya is érvényes legyen. Az 1999.07. hó előtt forgalomba helyezett autóknak csak akkor kell törzskönyvvel rendelkezniük, ha azóta történt már tulajdonosváltás.

A tulajdonosváltás elengedhetetlen feltétele az eredetiségvizsgálat elvégeztetése, ami jogilag az eladó kötelessége és költsége. A költség tekintetében a vevővel ettől eltérően is meg lehet állapodni.

Figyelem, az eredetiség vizsgálat 60 napig érvényes. Ha ezen időn belül nem történik meg a tulajdonosváltás, akkor ezt újra el kell végeztetni. Hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe, ezért érdemes az eredetiség vizsgálatot azután megcsináltatni, hogy legalább szóban megszületett a megegyezés a vevővel. Ez főként egy nehezebben eladható autó esetében fontos.

Az adásvételi szerződés megkötésekor, régi típusú forgalmi esetében ki kell venni az ún. személyi lapot, és azt a helyi okmányirodának el kell küldeni, vagy személyesen le kell adni.

Az adásvételt követően a helyi önkormányzatnál az adásvételi szerződés egy másolati példányával ki kell jelenteni az autót a súlyadó alól. A megkezdett félév még minket terhel. Ugyancsak az adásvételi szerződés egy másolati példányával tudja lemondani az autó biztosítását (kfb. és casco), ahol a meg nem kezdett hónapokra eső befizetett biztosítási díj automatikusan visszajár. A biztosítók nem nagyon igyekeznek visszafizetni ezt a pénzt, ezért erre érdemes kicsit jobban odafigyelni.

Ha mindezt megtette, nincs más dolga, mint kiszemelni és megvenni a következő járgányt.

Üdvözlettel:

OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.