Punto GT-t szabad?

2001.12.07. 12:15

A sportos fiatal autó kritériumának teljes mértékben megfelel a Punto GT, sőt, ha még nem használt ilyen autót, azt hiszem minden várakozását felülmúlja majd.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Üdvözlöm!

Nagyon fontos és sürgető problémával fordulok Önhöz.

Minap ajánlottak egy Fiat Punto Gt(1.4turbo) személygépkocsit, 1,7 millió forintért. Az autó 99-es évjáratú, szervizkönyves(30ekm), sérülésmentes, 1.tulajos, full extrás.

Sportos fiatal autót szeretnék vásárolni extrákkal, kevés km-rel, hibátlan állapotút, max 1500 ccm-t, és max. 2millió Ft-ig. A Punto megfelelne ezeknek a kritériumoknak, viszont az olasz autók nem igazán a megbízhatóságukról ismertek, én viszont elég sok km-t mennék vele.

Kiváncsi lennék az Ön mint szakértő márkáról és típusról alkotott véleményéről, a típushibáiról, valamint, hogy mire figyeljek az esetleges vásárláskor.

Segítségét, és mielőbbi válaszát nagyon szépen köszönöm.

Csaba

Kedves Csaba! A sportos fiatal autó kritériumának teljes mértékben megfelel a Punto GT, sőt, ha még nem használt ilyen autót, azt hiszem minden várakozását felülmúlja majd. Azonban az élmény csak akkor fog hosszú távon örömet okozni, ha előre tudja, hogy mire számíthat.

Ez a kis méregzsák egy igazi kőkemény sportos autózásra hangolt autó, amellyel egy laikus rajongó nem biztos, hogy hosszú távú barátságot tud kötni. Viszont ha ön ismeri a típust és elfogadja a betonkemény futóművet, az erős hajtási befolyásokat gyorsításkor és a turbómotor érzékeny "lelkivilágát", nagyon fogja szeretni az autót. Az autóval kapcsolatban felmerülő néhány kérdés:

-Magyarországi vagy külföldről hozták be az autót?
-Biztosan sérülésmentes-e?
-Miért kínálják ennyire nyomott áron?
-Mit tudunk az előéletéről?

Amire leginkább oda kell figyelni a vásárláskor a fenti kérdéseken kívül, az az autó lelke, vagyis a motor. Mivel itt egy különleges bánásmódot igénylő turbómotorról van szó, ezt a részét az Autódoktorra bíznánk. Amit érdemes a jövőre nézve tudni az a következő:
-a lengéscsillapítók és a futóműalkatrészek a szokásosnál gyorsabban fognak elhasználódni (nem a magyar utakra készültek)
-a kemény futómű miatt a műanyagok idő előtti zörgésére lehet számítani
-a motor hosszú élettartamára való tekintettel érdemes minőségi olajat és gyári alkatrészeket használni a szervizek alkalmával, valamint szakértőre bízni a javításokat, ha ezeket betartjuk, hosszú távon megbízhatóan fog üzemelni választottunk.

Azt javaslom, hogy amennyiben az említett autó megvásárlására készül, és a lehetőségekhez képest minimálisra szeretné csökkenteni a kockázatot, vagy keressen fel egy független szakszervizt állapotfelmérés céljából vagy keressen meg és megnézzük a kis méregzsákot.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.