Dízel dilemma

2002.01.02. 17:19

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

83-as 1.6D Jettám van. Korához képest remek állapotban van. Megbízható a motorja, teljesen rozsdamentes a kasznija. Kora miatt azonban meg akarok válni tőle. Több autót is nézegettem. Számomra csad dízelek jöhetnek számításba. Kettő autó maradt fenn a rostán: Jetta II 1.6D vagy Peugeot 1.9D.

A Jetta-nál zavaró számomra, hogy az Euro II szabványt nem tudja, így aggódom az esetleges dízelekre vonatkozó szigorító törvények bevezetésétől, melynek következtében az autót 3-4-év múlva nagyon nehezen tudom eladni.

A Peugeot esetében az autó drága alkatrészei (hátsó futómű) továbbá eladhatósági nehézségei gondolkodtatnak el. Mindamellett esztétikailag elegánsabb, több extrát felsoroltató, kényelmesebb autónak tartom.

1 millió forintom lenne az "új" autóra. Ezért az árért vagy egy 90-es Jettát, vagy egy 91-92-es Peugeotot kapok.

Tanácstalan vagyok, kérem segítsenek! Önök szerint melyik tűnik jobb választásnak?

Hálás köszönettel:
Paróczai Barnabás.

Kedves Barnabás!

Abszolút értelemben véve nincs jó vagy rossz választás, minthogy jó és rossz autó sincsen. Éppen ezért mindkét említett típusból találhatunk a piacon megbízható kifogástalan előéletű autót és ennek az ellenkezője is előfordulhat. Véleményem szerint az ön szíve a Jetta felé húz, ennek ellenére a Peugeot melletti érveket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a motorizáltságot nézzük, akkor a VW turbódízel változatát hasonlíthatjuk a Peugeot szívódízeléhez, amelyek egyaránt 70 lóerősek, viszont a francia márkát '89-től 90 lóerős TD motorral is gyártották, ami megfontolandó alternatíva lehet. Megfelelő használat és karbantartás mellett mindkét típus motorja megbízható és tartós. Külső megjelenésben a Peugeot elegánsabb, felszereltségében bőkezűbb és fiatalabb néhány évvel a konstrukciót tekintve.

A hazai autópiacot ismerve a dízel Peugeot eladási esélyei használtan semmivel sem rosszabbak, mint az ön által jelenleg is használt német márkáé. Véleményem szerint és az Ön szempontjait figyelembe véve a Peugeot jobb választásnak tűnik, mert fiatalabb autót vásárolhatunk ugyanannyi pénzért, korszerűbb konstrukció a motor és a karosszéria tekintetében egyaránt, jobban felszerelt és több helyet kínál. A Volkswagen mellett szól az alacsonyabb fogyasztás, a legendás megbízhatóság és a jobb értéktartás. Remélem véleményem hozzásegíti a jó döntés meghozatalához.

Üdvözlettel,

OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.