Hitel vagy lízing?

2002.02.04. 12:33

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tiszteletem!

Új autó vásárlása előtt állok, és nem tudom, milyen finanszírozási formát vegyek igénybe.

Az új autót a BT-m nevére venném. Nem tudom eldönteni, hitelt vegyek igénybe, vagy lízingeljem.

Ebben kérnék tanácsot.

Köszönettel:
Tóth István

Kedves István!

A Bt. számára a hitel és a lízing között lényegi különbség nincs. Mindkét esetben 60 hónap alatt tudja 100%-osan elköltségelni az autó vételárát, vagyis nullára leírni az autót csakúgy, mint kp-s vásárlás esetén, és a havidíj Áfája sem igényelhető vissza.

Az alapvető különbség ott jelentkezik, hogy hitel esetében az autó forgalmi engedélyében az Ön Bt-je fog tulajdonosként szerepelni, a lízing esetében pedig a finanszírozó, ami egy kicsit körülményesebb autóhasználatot eredményez. Ez utóbbi esetben a Bt. üzembentartóként lesz feltüntetve, ami azt jelenti, hogy a finanszírozást követően az autót át kell majd írni a Bt-je nevére.

Ha a cégnek bőven vannak olyan pénzei, amit más módon nem tud elköltségelni, akkor érdemes operatív lízingben (más néven tartós bérletben) gondolkodni. Igaz ugyan, hogy fajlagosan ez a legdrágább finanszírozási forma, viszont fölös pénzkészlet esetén a gyors költségelési lehetőség többet hoz a konyhára, mint amennyit onnan elvisz.

Tudni kell még, hogy tartós bérlet esetén is a finanszírozó az autó tulajdonosa, és azt, hogy és a futamidő végén a bérlő hivatalosan nem szerezhet tulajdonjogot az autón. Ez azt jelenti, hogy csak kisebb, nagyobb trükkök eredményeként lehet az autót házon belül tartani.

Remélem, válaszom segít a kérdés eldöntésében. Ha további kérdései vannak, tegye fel írásban, vagy lépjen velünk kapcsolatba személyesen a Regisztrációs oldalunkon keresztül.

Üdvözlettel:

OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.