Terhet húzok II.

2002.02.13. 18:15

A külföldi behozatallal kapcsolatban nem feltétlenül a szervezett utakat érdemes választani.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

Köszönöm előző levelemre adott válaszukat (amelyben a vontatásra alkalmas típusokról kértem véleményüket), sajnos csak most volt alkalmam olvasni. Válaszukban a vásárlásra szánt összeg felöl érdeklődtek: kb. 1M forintot szántam a dologra.
Időközben tudomást szereztem arról, hogy egyes cégek szervezett utakon biztosítanak lehetőséget svájci autók behozatalára, segítenek a vámolás/ügyintézés mizériájában is. Állításuk szerint minden egyéb költséget hozzászámítva, kb. 35%-al olcsóbban juthatunk egy hibátlan állapotban lévő, szervizelt autóhoz. Ez elméletileg vonatkozik az általam megcélzott 10 év körüli Opel Vectra 2.0i-re is. Ez a piaci árak ismeretében 5-600 000 forintos vételárat jelent az Opel esetében, ami igen kedvezően hangzik. Az Önök válaszában, természetesen a ráfordítható összeg ismerete nélkül, az Opel, Audi, Volvo hármast javasolták. Kérem Önöket, hogy a ráfordítható összeg, és a fentiek ismeretében, további javaslataikkal szűkítsék a kört. Az Opelt általában dicsérik, az Audi esetében viszont magas szervizköltségről, a Volvo esetében rossz szerviztapasztalatokról hallottam. Érdekelne a véleményük a svájci importtal kapcsolatban is.
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Németh Zsolt

Kedves Zsolt!

A konkrét igények és a rendelkezésre álló anyagiak alapján az említett 3 típus közül az Opelt tartom a legideálisabb választásnak, hiszen a másik két típus üzemeltetési költségei magasabbak, és megbízhatóságban is rosszabbak a Vectránál. Mivel Ön jelentős mértékben vontatással terhelné az autót ezért mindenképpen a 2.0i motorváltozat választását javaslom.
A külföldi behozatallal kapcsolatban nem feltétlenül a szervezett utakat érdemes választani, mert általában csak a szervezők által megjelölt autóstelepeken válogathatunk, és szakértelem hiányában nem biztos, hogy a megfelelő autót fogjuk választani.
Érdemes a már behozott autók közül választani, ami valószínűleg többe fog kerülni, de ellenőrizhető a műszaki állapota a vásárlás előtt, vagy egyénileg intézni a behozatalt. Az igaz, hogy általában a Svájcban futott és szervizelt autók jobb minőségűek, mintha magyar viszonyok között használták volna, és kedvezőbb áron vásárolhatóak meg, de az állapotuk ennek ellenére nem mindig kifogástalan. Az árkülönbséggel kapcsolatban tapasztalataim szerint, ha minden költséget figyelembe veszünk, akkor az eltérés 15-20%-os ebben az árkategóriában a külföldi beszerzés javára.

Üdvözlettel,
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.