Autócsere

2002.04.03. 12:21

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Egy autócserével kapcsolatban kérném a véleményüket és jelenlegi árbecslést.
Jelenleg egy kettes Golfom van, benzines 1.3-as, 3 ajtós, 86-os, 95e km-rel, a kevés km-nek megfelelő nagyon szép állapotban, riasztóval. Ehelyett szeretnék egy használt (esetleg új) autót, ami minimum 1.6-os sportos motorral, szintén 3 ajtós kivitelben, kb 50.000 km, viszonylag alacsony fenntartással, jó felszereltséggel (2 légzsák, ABS...) kellene hogy rendelkezzen, és részletre szeretném megvásárolni.
Én a Citroen Xsara Coupéra gondoltam, de esetleg más is szóba jöhet, használtan 2M, újonnan max 3.5M forintig.

Köszönettel,
Tarsoly Balázs

Kedves Balázs!

Jelenlegi autójának a piaci értéke az általános állapottól függően 440 - 480eFt között mozog. Értéknövelő tényezőként említhetjük a piaci keresettséget és a korához képest alacsony futásteljesítményt. Hátránya, hogy finanszírozásba már nem vihető, továbbá a háromajtós karosszériaváltozat kevésbé keresett.

Az új autó vásárlása esetén, amennyiben a szempontok között szerepel a megfelelő helykínálat, a sportosság valamint a felszereltség és a jó ár-érték arány, akkor a Citroen Xsara Coupe jó választás, de javasolható még a Peugeot 206 XS Sport 3 ajtós kivitele, valamint a Fiat Stilo 1.6 3 ajtós, amennyiben az Ön többi elvárásának is megfelelnek. A legkevésbé sportos "játékos" az Opel Astra 1.6 16V, mely 3 ajtós karosszériaváltozatban szintén illeszkedhet az Ön elképzeléseihez.
Amennyiben a használt autót választja (2 millió Ft-ig) a Citroen Xsara Coupe-ból 1997-1998-as évjárat körül talál megfelelőt. Ebben az árkategóriában képviselteti magát még a Renault Megane Coupe és a Honda Civic, mely utóbbinak 1.6 literes motorja 125-160 LE között van, igaz csak az 1996-os évjárat környékén gondolkodhatunk, igy az 50ekm futás is megkérdőjelezhető.
Ha viszont a lehető legfiatalabb gépkocsit szeretné megvásárolni, választhatja a Fiat Bravo 1.6 SX 16V-t mely 1998-2000 közötti évjáratban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható a piacon, és a sportosságához sem fér kétség. Fenti gépkocsik finanszíroztathatóságának elvi akadálya nincs, de a részletkonstrukcióhoz kapcsolódó Casco biztosítás tekintetében nagy díjkülönbségekkel kell számolni. Végezetül engedje meg, hogy "hangot" adjak némi aggodalmamnak, mivel ebben a "sportos" autó kategóriában sajnos nagyon eltérő minőségű - gondolok itt korábbi törésre ill. kíméletlen bánásmódra - gépkocsikkal lehet találkozni, ezért feltétlenül javasolnám a vásárlást megelőző műszaki állapotvizsgálatot. Amennyiben úgy gondolja, hogy a segítségére lehetünk, a regisztráción keresztül készséggel állunk rendelkezésére, ha viszont egyedül vág bele, úgy sok szerencsét kívánunk a vásárláshoz!

Üdvözlettel:
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.