2002.04.10. 17:14

Olyat szeretnék ami jól megy, de kicsi a fenntartási költsége.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Helló!

Tanácsot szeretnék kérni. Milyen autót vegyek? 27 éves vagyok és összesen 500.000 Ft-om van rá. (Átírással, mindennel együtt).
Olyat szeretnék ami jól megy, de kicsi a fenntartási költsége. Keveset fogyaszt és megbízható. A biztonság különösebben nem érdekel, de legyen strapabíró. Ugyanis nem nagyon vigyázok a cuccaimra.
A dízeltől is tartok, nincs nekem arra türelmem, hogy ha beszállok még várogassak amíg bemelegedik a motor. Jobbára egyedül használnám, legfeljebb egy haverommal.
Nézegettem pár márkát (Fiat Uno, Honda Civic, Mazda 323, Mitshubishi Colt, Opel Kadett, Peugeot 205, Renault 5) + még néhány benzin+gáz üzemű csodát. (Ezekből érdekes módon nagyon keveset találtam).
Az www.apronet.hu keresgéltem, de az eléggé nehézkes illetve a www.hasznaltauto.hu ismerem, de ott meg kicsi a választék. És nem tudok dönteni, nem értek a kocsikhoz.
Ti mit tanácsoltok?

Üdvözlettel:
Pásztor Miklós

Kedves Miklós!

Az autóra nem vigyázni meglehetősen költséges dolog, ezért azt javaslom, hogy ha nem akarsz lemondani erről a szokásodról, akkor kerüld a japán autókat, mivel ezek alkatrész és szervízköltségei meglehetősen magasak.
Az általad felsorolt modellek közül az Opel Kadett mondható a legstrapabíróbbnak, ráadásul találsz is a piacon belőle bőségesen. Az 1.3-as motor, ha nem is igazán tüzes, azért jól megy és a fogyasztása is megfelelőnek mondható.
Jó gondolat lehetne - bár nem szerepel a listádon - a Ford Escort is, mely igen jó ár-érték aránnyal és jó menettulajdonságokkal kecsegtet, és szintén találni belőle megfelelő álapotú, értékű példányokat. Mindkét autó jól ellátott utángyártott és bontott alkatrészekkel egyaránt.
Valamivel magasabb fentartási költségek ellenére is ajánlható az Opel Ascona, mely nagyszerűen illeszkedik az általad leírt elvárásoknak. Sajnos a "jól megy, de keveset fogyaszt" gondolattól általában eljutunk a kompromisszumig, mely valamely elvet előtérbe helyezi a másikkal szemben.
A nyolcvanas években a technika "fejlettségének" köszönhetően a teljesítménynek ára van, mely mérhető éppúgy a fogyasztásban, mint az idős autók állapotában. A dízel autók ebben az árkategóriában meglehetősen "leharcolt" képet szoktak mutatni, melyben lényegesen több a kilométerfutás, ezért nem feltétlen ajánlanám, egyébként sem szimpatizálsz velük.
Mivel általában egyedül használnád az autót, célszerű a 3 ajtós kategóriában keresgélni, hiszen a kisebb keresettség miatt az árak itt alacsonyabbak.

Üdvözlettel:
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.