Új vagy használt?

2002.05.03. 11:00

Jó gondolat lehetne az igen jó ár-érték aránnyal rendelkező Seat Cordoba, Fiat Brava és a Renault Megane.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

Elnézést kérek, ha előző levelemet megkapták, de mivel eddig még nem válaszoltak, így elküldöm újra!
Családom autócsere előtt áll. A jelenlegi egy Opel Astra 1.6 '93, 95000 km. A következő autó már egy kisebb cm3-rel(1600-ig) rendelkező autó lenne, 2-2.3 millió értékben. Töbször rövid távon 2-3 személlyel, néha hosszú távon 4-5 személlyel. Ráadásul néha földútra is betérünk tehát a nagyon sportos, alacsony autók nem jöhetnek számításba. Évi 8-10.000 km-t megyünk általában. Szeretnénk egy megbízható, nem korrodálódó, biztonságos autót. Önök mit javasolnának?
Én a Nissan Almera, Mazda 323, Toyota Corolla vagy Opel Astra négyesre gondoltam, ezek közül melyik a jobb? Ami még felmerült, egy kisebb kategóriájú de új autó (Micra, Yaris).

Köszönettel:
Tamás

Kedves Tamás!

Figyelembe véve az Ön által leírt éves kilométerfutást, mindenképpen benzines autót célszerű vásárolnia. A kiválasztott modellek mindegyike megfelel az Ön által támasztott igényeknek, egyedül a Mazda 323 "F" verziója az, ami némileg kilóg a sorból, mivel ennek a szabad magassága viszonylag alacsony, ezért földutakra nem igazán ajánlott.
A legjobb értéktartásra a Corolla és az Astra esetében számíthatunk, míg a leggyengébb várhatóan az Almera lesz ebben a vonatkozásban. Korrózióra a megadott árkategóriában egyik gépkocsinál sem kell számítania. (Természetesen csak a sérülésmentes vagy szakszerűen javított autók esetében igaz)

Mazda 323
Motorválaszték: 1.3 (73 LE) illetve 1.5 (88 LE)
Karosszéria változatok: 3, 4 illetve 5 ajtós (F modell)
Elérhető évjáratok: 1998-99 között
Előnyök: szép karosszéria, jó menettulajdonságok, pontos kormány, precíz váltó, megfelelő értéktartás
Hátrányok: magas szervizköltségek, viszonylag szűk piaci kínálat, 1.3-as motor menetdinamikája szerény

Nissan Almera
Motorválaszték: 1.4 (75/87 LE) illetve 1.5 (90 LE)
Karosszéria változatok: 3, 4 illetve 5 ajtós
Elérhető évjáratok: 1999-2000 között
Előnyök: jó menettulajdonságok, látványos karosszéria az új modellnél, dinamikus motorok
Hátrányok: A modellváltás előtti karosszéria törésbiztonsági szempontból elavult, formavilága kissé avíttá vált, magas szervizköltségek, viszonylag nagy értékvesztés a leváltott modellnél

Opel Astra
Motorválaszték: 1.2 (65/75 LE) illetve 1.4 (90 LE)
Karosszéria változatok: 3, 4 illetve 5 ajtós és kombi
Elérhető évjáratok: 1998-1999 között
Előnyök: jó szerviz és alkatrész ellátás, megfelelő értéktartás, nagy karosszéria választék
Hátrányok: Keresettsége miatt magas piaci árak, gyakori a céges autó, melynek lehasználtsága és futásteljesítménye nincs arányban az árával, az 1.2-es motorverzió nem ajánlott (erőtlen)

Toyota Corolla
Motorválaszték: 1.4 (86 LE)
Karosszéria változatok: 3, 4 illetve 5 ajtós és kombi
Elérhető évjáratok: 1998-1999 között
Előnyök: precíz kidolgozás, jó menettulajdonságok, megbízható, üzembiztos szerkezet, megfelelő értéktartás, nagy karosszéria választék
Hátrányok: magas szerviz-, és alkatrész költségek

Jó gondolat lehetne az igen jó ár-érték aránnyal rendelkező Seat Cordoba, Fiat Brava és a Renault Megane, ezért a keresésnél azt javasoljuk, hogy ha szimpatikusnak találja ezen autók valamelyikét, feltétlenül vegye fel a listára.
Amennyiben új autóra esik a választása, számítania kell arra, hogy az Ön által meghatározott árkategóriában elérhető gépkocsik (Micra, Yaris, Corsa...stb.) a jelenleginél kisebb kategóriába tartoznak, annak előnyeivel (garancia, megválasztható szín és felszereltség, makulátlan állapot... stb.) és hátrányaival (új autóval járó magas értékvesztés, szűkebb helykínálat... stb.) egyaránt.
Ha további segítségre lenne szüksége, a regisztráción keresztül igénybe veheti szolgáltatásunkat.

Üdvözlettel:
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.