Renault Clio eladás

2002.08.08. 14:00

A karosszéria teljes fényezése viszont értékcsökkentő hatással bír, mégsem javasolnánk az elhallgatását, mert komoly jogi következménye lehet, ráadásul korrektség szempontjából is kifogásolható.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

Az alábbiakban kérem tanácsukat.
Van egy 1996-os fehér dízel clio-m (csepp alakú lámpás régi sorozat), amely háromajtós és 87 ezret futott eddig. Önök szerint mennyi lehet a piaci értéke, amennyiben kisebb sérüléssel volt már javítva és (sajnos) teljesen fényezve?
Felszereltsége teljesen alap csak egy általam beszereltetett központi zár és riasztó van benne (szervo sem).
Kereskedő, akivel eddig beszéltem nem tartotta túl könnyen eladhatónak, mivel szerinte nem igazán érdemes dízelt tartani Magyarországon. Emiatt nincs is túl nagy kereslet az ilyen autók iránt. A legnagyobb félelmem, hogy a 6 évet elhagyva rohamosan fogja veszíteni az értékét, és inkább most lenne érdemes kiszállni belőle akár nyomott áron is.
Mit érdemes tennem Önök szerint? Tartsam még 1 évig (legkésőbb ekkor szeretném cserélni) vagy adjam el a mostani piac mellett. Mekkora ár lenne reális újautó beszámításnál (akár Renault-ba is)?

Üdvözlettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

Csak elméletek vannak arra, hogy mikor érdemes eladni egy autót. A piac mindig mozgásban van, biztos tipp nem létezik.
Ha mégis voksolni kellene, akkor a mielőbbi eladást javasolnám. Az Ön gépkocsijának futásteljesítménye átlagosnak mondható, így ez nem lesz az árat lényegesen befolyásoló tényező.
A karosszéria teljes fényezése viszont értékcsökkentő hatással bír, mégsem javasolnánk az elhallgatását, mert komoly jogi következménye lehet, ráadásul korrektség szempontjából is kifogásolható. Érdemes elmondani az autó előéletének történetét, mint ahogy azt Ön eddig is tette.
Ma már a kis kategória képviselői is bőségesen fel vannak szerelve extrákkal, és az a mérhető tendencia, hogy a használt autóknál is egyre nagyobb elvárás a jó felszereltség.
A Clio egyébként kedvelt, keresett típus ezért megfelelő áron viszonylag gyorsan értékesíthető. A gépkocsi ára az általános állapotának függvényében 1,05 millió és 1,12 millió forint között mozog. Új autó vásárlása esetén a beszámítási ár 950 000 - 1 050 000,- Ft között tekinthető elfogadhatónak. (használtautónál ez az érték valamivel alacsonyabb)
Várhatóan a Renault márkakereskedések fogják a legmagasabb beszámítási árat ajánlani, de célszerű elgondolkodni azon, hogy akkor is Renault gyártmányú autót vásárolnának-e, ha nem állna fenn a beszámítás kényszere! Ha a válasz igen, akkor már elegendő indokkal rendelkezik, hogy e francia márka mellett kötelezze el magát.
A használt autó árkalkulációjánál kérem, vegye figyelembe, hogy a gépkocsit nem láttuk, és ez befolyásolhatja a fent leírtakat.

Üdvözlettel,
OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.