Mit vegyek Ibiza helyett?

2002.09.02. 17:20

Az én problémám a következő: van egy nagyon szép Seat Ibizám.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt OptiCar!

Örömmel olvastam az AutoExpo hirdetési újságban, hogy Önöktől lehet kérni márkafüggetlen tanácsot, autó eladás illetve vétel ügyében.
Az én problémám a következő: van egy nagyon szép Seat Ibizám. Paraméterei:
1999. X. havi, 1000 cm3, 5 ajtós, metálkék, központi zár az első két ajtóra, riasztó, 21.000 km. Én vagyok az első tulajdonos, szalonból vásároltam.
Nem volt vele semmi probléma, sérülésmentes, teljesen újszerű, mivel szinte csak egyedül használtam. Tulajdonképpen el sem adnám, de az igazság az, hogy picit zavar a motor erejének hiánya. Nem mondom, hogy nem megy jól, fürge kis autó, de azért vezettem már erősebb autókat és, hát.....gondolom nem kell jobban kifejtenem. Szeretek dinamikusan vezetni, persze nem száguldozni, és az előttem haladó lassú járműveket vagy tétovázókat biztonsággal kikerülni. Ezért gondoltam a cserére, meg aztán mivel újonnan vásárolt autó, talán még most nem veszítek olyan sokat rajta, mintha később adnám el. De gondolom tovább lehetne még az előnyöket és a hátrányokat sorolni, így a kérdésem az hogy ezt az Ibizát mennyiért lehetne eladni?

A másik nagy kérdés, hogy mit vegyek helyette??? Itt is gondolom sok érvet illetve ellenérvet fel lehet hozni az egyes autómárkáknál. Sokat nézegettem, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb, még elérhető áron, de megfelelő minőséggel.
Ami számomra elérhetőnek bizonyult, azok a kisebb Volswagenek és Seatok, de "most" megjelent az új Fiat, a Stilo.
Előszőr az új Seát Ibizára gondoltam, de az autó elejének a kialakítása nem igazán tetszik. S itt jött képbe a Stilo, mert egyéb felszerelésekkel majdnem azonos áron kapnám meg mind a két autót (250.000 a különbség), s a Stilo sokkal több extrával van megáldva. Kicsit nagyobb is, szélesebb is stb. Innen már csak egy ugrás volt, hogy akkor már csak picit kell hozzá tenni és van egy 103 LE-s Stilóm!!!
A következő gond, hogy ennyi pénzért most akcióban Golf IV-et kapnék, igaz, nem igazán felszerelve és 75 Le-vel. Most már tényleg nem tudom mi tévő legyek.
És hát megoszlanak a vélemények Volkswagen vagy Fiat. Ezért is fordultam Önökhöz, talán tudnak valami újat mondani. Igazából tudom, hogy a VW igen megbízható (már tapasztaltam is), értékálló, de valahogy úgy érzem a IV. Golf egy 4 éves autó lenne 0 km-rel. Kicsit konzervatívnak tartom. Olyan autót szeretnék aminél nem gondolkozom 1 év múlva azon, hogy inkább mégis csak másik kellene. Vagy lehet hogy ilyen autó nincs is, mert minden évben kihoznak egy még jobbat, még szebbet???

Gondolom Önök is egy-egy autómárkával szimpatizálnak, de szakemberek lévén sok tapasztalattal rendelkeznek, így tanácsot és véleményt tudnak mondani a fent említett és esetlegesen Önök által javasolt autómárkákról.

Várom válaszukat!
Köszönettel:
Kargl Mónika

Kedves Mónika!

Az említett Seat valóban nem teljesít túl fényesen, ha dinamikus autózásról van szó, azonban egyszerű polgári használatra kitűnően alkalmas.
Az eladhatóságát tekintve keresett típus, a presztízse miatt az értéktartása nem kiemelkedő, viszont a tolvajok sem kedvelik. Az Ön autójának jelenlegi piaci ára az említett paraméterekkel 1,55-1,6 millió Ft között mozog.
Az új autó megvásárlásánál a legfontosabb szempont, hogy az Ön igényeihez melyik márka illetve típus illeszkedne a legjobban. Ahhoz, hogy jó döntést tudjon hozni, szükség lenne egy alapos igényfelmérésre, amikor is kiderítenénk az összes Ön által megfogalmazott szempont alapján, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb.
Az említett típusokról a következő a véleményem: az új Ibiza lényegesen szívdöglesztőbb, mint elődje, azonban ez sajnos a megfizethetőség rovására ment, hiszen egy megfelelően motorizált és kellően felszerelt autó áráért egy kategóriával feljebb is keresgélhetünk.
Az akciós Golf ára valóban rendkívül jó, azonban az alapmotorral nem érdemes megvenni, hiszen a jelenlegi autó menetteljesítményével sem elégedett. A VW jó minőségű autó, azonban a konkurenciával összehasonlítva már eljárt felette az idő és a modellváltás is a küszöbön van. A Stilo-ról egyelőre nem sok tapasztalat áll a rendelkezésünkre, azonban néhány gyermekbetegségről már van tudomásunk. A minőséget tekintve bármely márkával felveszi a versenyt az új Fiat. Igaz ez a felhasznált anyagok minőségére és a kidolgozásra egyaránt.
Véleményem szerint, akkor segíthetnénk igazán részletekbe menően és teljeskörűen, ha a regisztráción keresztül megkeresne és több időt szánhatnánk az autóvásárlási tanácsadásra.

Üdvözlettel,
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.