Cordoba vagy Mégane?

2003.04.11. 15:36

A döntés valóban nem könnyű, de ha leszámítjuk az eltérő karakterekből adódó tetszési indexet és csak a többi paraméterre, koncentrálunk, akkor talán könnyebb meghozni a döntést.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Totalcar!

Új autó vásárlást fontolgatok, eddig az új Seat Cordoba Stella volt a favorit, viszont most a Renault Megane-t annyira jó áron adják, hogy tanácstalan lettem.
Az autót mi jórészt városban használjuk, 5 személlyel, évi 10.000 km.
Kérdésem: érdemes-e egy kifutó szériát (Renault) megvenni olcsóbban, vagy inkább az új széria mellett döntsek (Seat)? Mi a véleményetek erről a két márkáról? Hosszú távra szeretnék jó autót, 5-6 évre, esetleg többre.

Köszönöm:
Papp Zoltán

Kedves Zoltán!

A döntés valóban nem könnyű, de ha leszámítjuk az eltérő karakterekből adódó tetszési indexet és csak a többi paraméterre, koncentrálunk, akkor talán könnyebb meghozni a döntést.
Alapvető különbség a két modell között, hogy az egyik kifutó modell, ezért verhetetlen ár-érték arányban, a Seat viszont új modell szerényebb alapfelszereltséggel, átlagos ár-érték aránnyal, de "csinosabb" külsővel. A Megane kedvelt autó a piacon ezért az értéktartása is jobb az átlagosnál, valamint az akciós felszereltsége is kiváló. A Seat viszont presztízs hiányában nem tartja az árát és az alapfelszereltsége is szegényes, valamint az extrákat indokolatlanul magas áron kínálja.
Egyetlen esetben válik kiegyenlítetté a küzdelem értékvesztés tekintetében, ha legalább 5-6 évig megtartjuk az autót. Minőség tekintetében viszont a Seat felé billen a mérleg, hiszen a Volkswagen csoport minőségi színvonala még mindig egy fokkal jobb mint a Renault-é.
Fontos még tudni, hogy az összehasonlítás bizonyos értelemben sántít, hiszen a két autó nem azonos kategóriába sorolandó. Mivel a Megane konkurense valójában a Leon lehetne a térkínálat és az árkategória tekintetében ezért, ha azonos felszereltségi szintre hozzuk a Cordobát a Renault-val, akkor árban még mindig a francia lesz a nyerő, nem beszélve a térkínálatról.
Mindenképpen azt ajánlom, hogy a végső döntés meghozatala előtt mindkét autót próbálja ki, lehetőség szerint egy hosszabb próbaúton, mert véleményem szerint a vezetési élmény az egyik meghatározó szempont lesz.

Üdvözlettel,
Opticar