Finanszírozott autó megvétele

2003.07.08. 17:28

Ha ez megvan, átkerül a nevére.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Cím,

A segítségüket kérném a következő feladvány megoldásában.
Egy jelenleg finanszírozott autót szeretnék megvenni. Világos, hogy ehhez először a tulajdonosnak a saját nevére kell íratnia az autót. Ehhez kell eredetiségvizsgálatot is keszíteni.
Ha ez megvan, átkerül a nevére. Ha megveszem tőle az autót, nekem is kell új eredetiségvizsgálatot kérni (60 napon belül is)? Azért nem egyértelmű a dolog számomra, mert az első eredetiségvizsgálat szerint az autó tulajdonosa a finanszírozó bank, de amikor én megveszem az autót, akkor az már nem a banké, hanem azé a személyé akitől megveszem.

Köszönettel,
Tamás

Kedves Tamás!

Ha jól próbálok a sorok között olvasni, akkor a finanszírozó nevén van az autó, és eladás előtt át kellene íratni a jelenlegi tulajdonos nevére.
Érdemes utánanézni pontosan, hogy valóban a finanszírozó nevén van-e az autó, mert napjainkban már nem jellemző, hogy a hitelintézet a tulajdonos a forgalmiban. Kivétel ez alól, ha a finanszírozási forma megköveteli a finanszírozó tulajdonjogának bejegyzését, illetve két finanszírozó van a piacon, amelyek hitel esetén is tulajdonosként szerepelnek a forgalmiban.
Ha mégsem kell átírni, akkor időt és pénzt takaríthatunk meg.
Sajnos az eredetiségvizsgálatot minden egyes tulajdonosváltásnál meg kell ismételni, még akkor is ha csak egy nap telt el a két ügylet között. A 60 napos érvényességi idő az elkészítés és az adásvétel (esetünkben az első) időpontja közötti időszakra vonatkozik.

Üdvözlettel,
OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.