Általánosságban az értékvesztésről

2007.12.10. 11:45
Hány évesen érdemes cserélni?

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Általánosságban érdeklődnék a személygépkocsik cseréjéről.A kérdésem az,hogy uj autó vásárlása után -tekintettel az értékcsökkenésre,tényleges elhasználódásra-, hány éves korában érdemes ismét cserélni az autót,ugy,hogy a legkisebb anyagi veszteség érje az első tulajdonost?Eddig mindig uj,benzines ,golfkategóriaju autókat vettünk,s azokat ugy 3 évesen cseréltük le 50-60ezer kilométerrel.Az értékvesztés mindig tetemes volt.Most arra gondoltunk,hogy mi lenne ha tovább tartanánk meg a jelenlegi VW Golf V 1.6 benzines autónkat?Ilyen használtság mellett,magánszemélynek hány évesen érdemes a legkisebb anyagi veszteség mellett ujonnan vett kocsit ujra cserélni?
Valahol azt olvastam,hogy 6 évesen el kell adni az autót,vagy meg kell tartani addig amig csak megy.

Válaszát előre is köszönöm:

Judit

Kedves Judit!

A jelenlegi piaci körülmények között nagyon nehéz igazi okos tanácsot adni a jövőbeni értékvesztés tekintetében. Két megoldás kínálkozik a problémára. Az egyik, hogy 1 éves korban vásárolnak autót 10-15 ezer kilométerrel, amikor az első éves 20-25%-os értékvesztést már elszenvedte az autó, a másik lehetőség pedig az, ha hosszabb ideig megtartjuk az autót.

Jelenleg azonban nem ismerhetjük a jövőbeni használt piaci trendeket és a majdani autóárakat, illetve az adott autó jövőbeni keresettségét. A jelenlegi autópiaci trendek és a modellciklusok lerövidülése miatt az autók elértéktelenedése is felgyorsult, így a 2-3 évvel későbbi eladás nem feltétlenül hozza meg a várt jelentékeny eredményt. Legjobb megoldásként a 100-120 ezer kilométer futásteljesítményig történő használatot és az egy éves korú autó megvásárlását látom.

Üdvözlettel:

OptiCar