Későbbi átírás

2011.10.26. 11:50

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!
Szeretnék egy 1991-es Honda Civicet (1493 ccm) venni. Pénz híján most nem tudnám átíratni, ezzel kapcsolatban kérdeznék. Ha csak adásvételit írunk, ennek mi a menete? Kb. 2-3 hónap múlva tudnám csak átíratni, addig kellene fizetnem valami díjat az adásvételire? Még érdekelne az is, hogy az üzembentartói pontosan mit takar? Mennyi lenne? Ehhez kell-e kölcsönadási szerződés?


Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel: F

Tisztelt Olvasó!
Az adásvételibe bele kell foglalni, hogy mikor történt meg az autó átadása (birtokba vétele), és mi a jogügylet dátuma. A kettő közül a későbbitől számítva a vevőnek 15 napon belül a nevére kell, hogy írassa az autót, az eladó pedig 5 napon belül jelzi az Okmányirodának, hogy az autót eladta. Ha ebből a határidőből kifut, és később íratja át az autót, az Okmányiroda a területileg illetékes rendőrkapitányságra továbbítja az ügyet, ahol eljárás alá vonják, beidézik, és figyelmeztetéstől a soktízezres bírságig szankcionálják a szabálysértést. Tapasztalatból beszélek.
Nem célszerű eltérni a rendes adásvételtől, korábbi posztokban volt róla szó, milyen gubanc lehet a jogilag nem bebiztosított ügyekből ismeretlen emberek (vagy akár jó ismerősök) között.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.