Méretes autó méretes embereknek

2012.12.21. 16:45

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Üdvözlöm!

Jelenlegi autónk már elég régi (17 éves) és a havi 2000 km-ek az elmúlt két évben letették bélyegüket az autó állapotát illetően. Ezért úgy döntöttünk, hogy vásárolnánk egy fiatalabb autót.

Mivel a családunk nem kínai növésű emberekből áll, ezért négy autó jött szóba, ami belefér a költségvetésünkbe (1,8-2,3M Ft). Ezek a Skoda Superb (2002-2008-as széria), Volkswagen Passat VI, Volkswagen Jetta V és az Opel Vectra C. Fontos, hogy csak benzines autó jöhet szóba. (Véleményem szerint annyit nem megy az autó, hogy az üzemanyag megtakarításon oly sokat nyerne az ember. Amit ott nyer, azt egy esetleges dízelmotor hibánál ki is fizeti, vagy többet).

Alkatrész beszerezhetőség, alkatrészár és fenntarthatósági szempontból nem ismerem egyik említett modellt sem.

Ezek tükrében kérdezném meg, hogy a négy említett autó közül melyiket érdemes megvásárolni? Mire kell figyelni az egyes modellek vásárlása esetén?

Tisztelettel,
Tamás

Kedves Tamás!

A Jetta szerintem kiesik a mérete miatt, helyette inkább egy 2009 körüli Octavia-n gondolkodnék, bár nem nagyobb, de a csomagtere jobban használható. A többi elég nagy, és a benzines motorjaik nem problémásak. A VW-csoport autói műszakilag ugyanazok, a C Vectra hasonlóan egyszerű. A fenntartásuk is hasonló összegekbe kerül. Javaslom nézze meg az alkatrész webáruházakban a kopó alkatrészek árát, és nagyjából pontos képet fog kapni az üzemeltetés költségeiről. Hogy mire kell vigyázni? A rozsda nem jellemző ezekre a típusokra, inkább a tekert órás vagy gombócra tört autókat próbálja kerülni. Ne a szervizkönyves 150 ezertől féljen, hanem a könyv nélküli 80 ezertől. Ha nem ért hozzá, kérjen segítséget olyantól, aki tényleg ért hozzá, nem csak azt állítja magáról. És - ha módja van rá - menjen el egy márkaszervizbe állapotfelmérésre és/vagy kilométeróra-állás ellenőrzésre.

Sok sikert!
becsületesnepper.hu

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.