Nincs olcsó városi terepjáró?

2012.12.25. 11:23

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző!

Kényelmes, tágas és jó menet tulajdonságokkal rendelkező városi terepjárót keresek 2-3 millói Ft értékben. A Nissan Qhasqai és a Mazda CX7 között gondolkozok. Neked mi a véleményed a két autóról, esetleg mást ajánlanál-e ezek helyett!?

Válaszod köszönöm,

Ádám

Kedves Ádám!

Rossz híreim vannak. CX-7-est sajnos nem kapni 2-3 millióért, a benzineseket 3-5 között mérik, a később megjelent dízelek jellemzően ennél is drágábbak. A Qashqai ugyan belefér a keretbe, viszont nem nevezném tágasnak. No meg ennyiért a kis, 1,6-os benzines vagy a Renault-féle, hírhedt 1,5-ös dCi közül lehet választani. Melyik ujjába szeretne harapni? Persze sokan szeretik a Qashqait, komoly kiskosztümös rajongótábora van, de a három jellemző közül, amivel levelét indítja, legalább kettő nem teljesül.

Ha kényelmeset, tágasat keres, én egy méretkategóriával feljebb nézelődnék. Egész jó CR-V-k közül lehet már válogatni a megadott összegért; családi autónak sokaknál bevált a Honda. Ha megkapja a minimális törődést, nemigen szoktak lenni műszaki problémái, hely van benne bőven, nem eszik többet, mint amennyit illik egy ekkora dögnek. Amennyiben a jó menettulajdonságok alatt sportosságot ért, akkor inkább lapozzon tovább, de az átlagos igényeknek bőven megfelel a CR-V.

 
 

Más húrokat penget a Nissan X-Trail, de méretben ő is szóba jöhet. Kívül-belül rücskösebb, inkább terepjáró, mint városi, de azért nem nevezném kényelmetlennek. Nehéz kérdés nála is, hogy melyik motorral vegye az ember - a dízelekkel szokott baj lenni. Viszont egy férfias, jó terepképességű autó, amibe fejvakarás nélkül be lehet pakolni a családot is.

 

Kimondottan kényelemre hangolt a Volvo XC70, ami szintén valahol a városi terepjárók környékén található. Nem klasszikus SUV, nem ül benne magasan, viszont fejedelmi kényelemben hajózhat városban és országúton egyaránt. Tartós autónak mondják, a volvósok nem is szokták széthajtani a gépeiket. Ha nem ismeri, próbáljon ki egyet, hátha bejön a nyugis stílusa. Az XC90-est viszont nem ajánlanám, nincs túl jó híre.

Bár adnak ML Mercit és X3-as BMW-t is ennyiért, józanabb választás náluk akár egy Kia Sorento, akár egy ritka, de megbízható Mitsubishi Outlander. Olvassa el a belinkelt teszteket, szűrje le a tanulságot, és próbálja ki az önnek tetsző autókat. Alternatívák vannak bőven.

Üdv:

Stump András

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.