Mindenképp dízelt szeretnék

2012.12.29. 15:32

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Autóvásárlás előtt állok, ezért szeretném kérni a segítségüket. Az erre szánt összeg 1,5-1,8 millió Ft. Mindenképpen dízelt szeretnék, eddig amiket néztem:
-VW Passat 1.9 pd tdi 2001-2002-től
-Audi A4 1.9 pd tdi és Audi A4 2.5 V6 tdi 2002-es
-Skoda Octavia 1.9 pd tdi 2004-es
-Volvo S40 2.0 d 2004-es

Egy megbízható, alacsony fogyasztású és fenntartású kocsit szeretnék, 200.000 km alatt. Önök szerint vásárláskor melyik típust részesítsem előnyben (szívem szerint A4 vagy Passat), illetve milyen dolgokra kell odafigyelnem ezeknél a kocsiknál?

Segítségüket előre is köszönöm!
Üdv: Gábor

Kedves Gábor!

A 2.5-ös dízel az minden, csak nem "alacsony fogyasztású és fenntartású". Elkopik a vezérműtengelye, elromlik az adagolója, a turbója, és 10l/100 km a fogyasztása. 
"200.000 km alatt". Miért, ott mi történik?

Tíz éves dízelt szeretne, évi húszezres futásteljesítménnyel. Van ilyen, csak ritka, és ne a legolcsóbb hirdetések között keresse. Olyanból van sok, aminek annyit vagy kevesebbet mutat az órája. Sokat meg kell nézni, aztán a helyszínen szembesül az ember vele, hogy a szervizkönyvben az utolsó pecsét 2006-ban volt, 150 ezernél, most mutat az óra 180 ezret. A hahun beütöttem a keresési paraméterek közé, hogy szervizkönyv, és negyedelődött a találatok száma, tele olyan hirdetéssel, amibe nem volt kilométer írva.

Külföldön nagyobb eséllyel lehet ilyen autót találni, de ott is drága a tényleg jó.  Az ön által felsorolt autók jók, Passatból személyesen is használtam hetet-nyolcat. Az Audi, Skoda, VW műszakilag azonos típusok. A PD motorokat szokták szidni, de nekem semmi gondom nem volt velük. A légtömegmérő szokott tönkremenni, a kettős tömegű lendkerék egyszer tönkre fog menni, azzal kalkulálni kell. A futóműben az alumínium lengőkarok kiverődnek. Ezek közül nekem is a 2001-től gyártott A4 tetszik a legjobban, de 1.5 millióért nem a jót adják, annyiért olcsót adnak tekert órával.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.