Lada után Lupót

2013.01.13. 15:22

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsületesnepper!

Nagy örömmel olvastam, hogy volt Volkswagen Lupo 1.2 TDI 3L autója. Én egy Lada 2107 után szeretnék első olcsó, korszerű autót.

Nagyon "skót" vagyok; minimális üzemanyag költséggel üzemeltethető típust keresek. Miért NE válasszam a Lupo 3L-t?

Köszönettel: Zoltán


Kedves Zoltán!

A Lupo 3L egy gazdaságosan és könnyen üzemeltethető autó. Most sokan felháborodnának, hisz olvasva a Népítéletet az jön le, hogy ez egy rémálom, egy pénztemető. Az összes ilyen tévhit egy dologra vezethető vissza: a rossz szervizre. Magyarországon a szerelőknek fogalma sincs erről az autóról. Mindenki azt hiszi, áááá ez is csak egy autó, meg tudom csinálni, aztán mégsem.

A kritikus pont a váltó. Ez egy sima fogaskerekes váltó. Van az autóban egy szivattyú, ami termeli az üzemi nyomást a rendszernek, ez a nyomás nyomja ki a kuplungot, egy elektronika vált. A kuplungot 30 ezer kilométerenként be kell állítani, egy új alapértéket kell adni neki. Ez szokott kimaradni, mivel senki nem tudja, hogy kell. Csak számítógéppel lehetséges, a megfelelő programmal. A rendszer utána tud menni egy darabig, de ha nincs beállítva, egy idő után szétégeti magát.

A fejekben lévő, az autóval kapcsolatos sötétségre jellemző, hogy amikor bementem a márkaszervizekbe próbaképpen kérdezni, miszerint kell-e a váltóját állítani, a sztenderd válasz a dehogyis volt. Innentől lehetett tudni, hogy csak alkatrészért jövök.

A másik dolog a szivattyú kinyírása. A szivattyú fölött van egy nyomástartó gömb, ami azért felel, hogy legyen mindig elég nyomás a rendszerben. Ennek a tönkremenetelét onnan lehet észrevenni, hogy reggel, az első indításnál nem tudunk azonnal indítani, hanem csak egy pár másodperc után indul a motor. Normál esetben a vezető ajtajának nyitására a szivattyú beindul, és mire indítózunk, már megvan a megfelelő nyomás.

Ahogy egyre rosszabb lesz a gömb állapota, úgy vesz igénybe több és több időt a reggeli indítás. A vége az, hogy a szivattyú állandóan megy, pedig nem az a dolga, és már így sem képes a rendszert a szükséges nyomáson tartani. Ekkor szokott az történni, hogy kidobja a sebességet, nem vált, a tulaj anyázik, hogy micsoda egy határ szar ez, pedig csak a a karbantartás maradt el.

A gömb ára, kapaszkodjanak meg, tízezer magyar királyi forint, legalábbis amikor nekem volt ilyen autóm, annyi volt. Hozzáértésen és tízezer forinton múlik, hogy tönkretesszük-e a szivattyúnkat, ami nem tízezer lesz. A gömb cseréje akár az utcán is elvégezhető.

A rendszerbe csak az erre való olajat szabad tölteni. Alig néhány ember ért hozzá, nekem a vwservice.hu-nál állítottak mindig a váltómat. Náluk mindig van hat-hét ilyen autó az udvaron. Jellemzően nagyon sok pénzt fizetnek a javításért, mert először mindenki elviszi a szerelőjéhez, az tekerget rajta valamit fogalmatlanul, utána még nem jó, de megy vele a gazda. Aztán, amikor már kuka minden, elkerül ide az autó, és az előző szerelők kókányolását akkor kell majd megfizetni.

Odafigyelést igényel, de ha ezt megkapja, akkor nem megy tönkre. Én is megfizettem a tanulópénzt egy kuplung formájában, az előző tulaj miatt, de olcsón megúsztam, utána problémamentesen ment másfél évig. A legkevesebb 2.7 liter volt 80-90-es tempóval, hosszú távon átlagban 3.2 litert tankoltam bele.

A típus híres a bólogatós váltójáról, de csak meg kell tanulni vezetni. Egy idő után rá fogunk érezni, hogy mikor akar váltani az autó, és egy finom gázelvétellel rásegíthetünk, így már simán vált, és elmarad a bólogatás. Vásárlás előtt mindenképpen mutassuk meg egy valóban hozzáértőnek, ezzel 3-400 ezret megspórolhatunk magunknak.

Ha valakit mégis rémiszt a típus, az vegyen egy Opel Corsa 1.5D, Citroen Saxo vagy Peugeot 106 1.5 D-t, azzokkal nincs ilyen "macera", csak tankolni kell.

-becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.