Láma vagyok, de nem akarok vackot venni

2013.02.19. 14:17

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző,

szeretnék vásárolni egy Toyota Corollát, olyan 1,5M forintig. A kiszemelt autó már meg is lenne, a hasznaltauto.hu oldalon találtam, kereskedésben.

Kérdésem az lenne, hogy mint laikus és olyan, akinek nincs egy autószerelő ismerőse sem, hol találhatok olyan személyt, aki pl. fizettség ellenében meglátogatná velem a kereskedést, az autót átnézné és segítene a döntésben "szakmailag"?

Létezik ilyen "szolgáltatás"?

Gondolom kereskedésből márkaszervízbe nem lehet "elvinni" a járművet, hogy erről megbizonyosodjunk, ezért inkább a fent vázolt megoldás "játzsik".

Köszönöm!
Zoltán

Kedves Zoltán!

Miből gondolja, hogy a kereskedő nem vinné el átvizsgálásra az autót? Megkérdezte már? Ne legyen szégyenlős, nyugodtan kérdezze meg. Ha a kereskedő el akarja adni az autóját, belemegy, ha nem, akkor valamit takargat vagy csak simán letojja az egészet, mindkét esetben hagyja ott az autót.

Egyvalamit azonban gondoljon meg előre jó alaposan. Csak akkor kérje a kereskedőt az állapot felmérésre, ha eldöntötte, hogy az az autó kell Önnek, és ha a szervizben azt mondják, hogy jó, akkor meg is akarja venni. Nézzen meg pár autót, és amelyik a legjobban tetszik, azt kérje meg a szervizlátogatásra. Minden kereskedő rosszul van attól, amikor az állapotfelmérés során jónak bizonyul az autó, és utána a vevő azt mondja: öööö köszönöm, ha aktuális, jelentkezem.

Ennél csak az a szebb, amikor megkérnek, hogy vasárnap délben mutassam meg az autót, mert csak akkor érnek rá. Rendben, megértem, hét közben dolgoznak, én meg el akarom adni az autót. Megnézik, kipróbálják, tetszik, majd ajánlatot sem tesznek az autóra, csak megkérdezik, hogy van-e a környéken valami jó étterem. Na. erre mindenki joggal mondja, hogy ANYÁD! Tiszteljük a másik idejét annyira, hogy nem pazaroljuk.

Egy ilyen átvizsgálás a távolságtól függően elvesz a kereskedő idejéből akár három-négy órát is, ez nem szórakozás, és ennyi fölösleges ideje senkinek sincs. Ha a szervizben azt mondják, hogy kocsi kukára volt törve vagy hulla a motorja, köszönje meg a lehetőséget, és nyugodtan hagyja ott, nem kötelező mocskot venni. Ha azt mondják, hogy lóg ez meg az a gömbfej, egy-két dolgot ki kell cserélni, rozsdás a kipufogó, attól még lehet jó az autó, csak költeni kell rá. Ez egy használt autónál teljesen normális. A javításokról megegyezhet a kereskedővel is. A márkaszervizes árakat nyugodtan ossza el kettővel, hárommal, hacsak nem oda akarja vinni az autót javíttatni. Az alkatrészárakról tájékozódhat az alkatrész webáruházaknál, ilyeneket nézzen, hogy kuplung szerkezet, fékbetét, féktárcsa, kipufogó.

Az ár reális is lehet, de így, hogy az autót még képen sem láttam, felelőtlenség lenne bármit mondani. Egy kétszer tekert órás, 350 ezret futott autóért nem az.

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.