Drága benzinnel járni, de félek a dízeltől

2013.03.03. 06:28

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Én egy meglehetősen általános kérdéssel jelentkezem Önnél. Egy 2005-ös Volvo XC70 2.5T 209LE AWD automata autóval járok. Eger-Tatabánya viszonylatban használom 95%-ban, telt házzal. 6 hetente járok haza, külföldön dolgozom, 2 hetet vagyok itthon. Ezalatt négyszer járom meg oda-vissza ezt az utat. 2 éve van nálam az autó, 128000km volt vásárláskor, most 146000km. Betartok minden sebességhatárt, gyerekek ott ülnek mögöttem. Az oda-vissza 440km-es távot 9,2-10,5 literes átlaggal járom meg. Sokan mondják, hogy ez a fogyasztás ekkora autótól nagyon jó. Hozzáteszem, az autót imádom,kényelmes, tágas, ha kell, iszonyatosan megy, nem tudok róla rosszat mondani. Lehet, hogy az előző gazda érdeme is, mivel márkaszervizbe hordta az autót, azóta is rendszeresen átvizsgáltatom. Mégis felvetődött bennem az a kérdés, hogy lecseréljem egy dízelre, amivel 6-7 literrel tenném meg ezt az utat. De nagyon tartok a dízellel járó problémáktól, ami ugye akár több százezer forint is lehet. Amit nyerek az egészen, azt el is veszíthetem. Éves szinten maximum 12000 km-t teszek meg az autóval. Ebben szeretném a tanácsát kérni! Erőre is köszönöm!

Tisztelettel, Zsolt.

Kedves Zsolt!

A tíz liter tényleg jó fogyasztásnak számít az autója esetében. Ha ennyire elégedett az XC70-el, van dízellel is, és nem számít problémás darabnak, nyugodtan megveheti. Vásárlás előtt kérdezze le alvázszám alapján a kilométert a Volvonál, telefonban megmondják. Nem kell megijedni a számoktól, 200-250 ezer kilométer még egyáltalán nem sok ennek a motornak. Több ismerősömnek van ilyen D5-ös dízel motorral szerelt Volvoja, vastagon 400 ezer fölött, és semmi bajuk. Én nem tartanék a dízeltől. Számolja ki, hogy megéri-e Önnek ilyen kis futás mellett a dízel felára.

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.