Mindegy a márka, csak gazdaságos legyen

2013.04.27. 08:38

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Becsületesnepper!

Kombit keresek, vagy hasonlóan tágas egyterűt évi kb 19 000 km-re (85 % autópályán) inkább hosszabb utakra, tehát ami kényelmes. A fő szempont a gazdaságosság. 1,5- 2,5 milliót szánnék rá. Nem tudom hogy 3 éves távon egy 1,5 milliós többet futott vagy egy 2,5 milliós fiatalabb - várhatóan kevesebb szervízköltséggel - az olcsóbb. Természetesen az értékvesztést is figyelembe véve. Néztem mindenféle autót, nem tudok dönteni: 2006 Mazda 6 2.0 diesel 2000 Volvo V70 audi motorral 2007-8 Renault Magane Grandtour 1.5 dci 2009 Ford Focus kombi 1.6 tdci, 2004 BMW 320d,... . Vagy egészen más is szóba jéhet. Tehát nekem teljesen mindegy milyen gyártó csak minél optimálisabb költséggel jöjjön ki 3 évre, persze a kényelem a megbízhatóság és a biztonság rovása nélkül.

Köszönettel: Bence

Kedves Bence!

A kérdéséből úgy látom, hogy Ön elég költség érzékeny. Ha autóval szeretne járni, akkor kalkulálja be, hogy ez egy gép, és mint ilyen bármikor elromolhat, ha pedig elromlott, lehet, hogy sok pénzbe fog kerülni a javítása. Azt ne várja tőlem, hogy felállítok egy értékvesztés/elromlási statisztika mátrixot három évre kivetítve a jelenlegi használt autó piacon, mert ehhez kellene a jövőbe látás képessége. A régi V70 eléggé kilóg ebből a sorból, meg is akadt rajta a szemem. Egy nagyon jó kocsi, de eljárt felette az idő, és elkoptak a jó állapotúak. Jellemzően letaposottak, többször tekert órával, itthon még közepeset is alig látni, de külföldön is kevés a jó. A többi autó viszonylag modern, bennük mindenféle jóság, mint például a kettős tömegű lendkerék. Ha ezt cserélni kell, az nem fog Önnek jól esni. Ha az autó árán keveset akar bukni, akkor vegyen öregebb autót, például egy Skoda Octavia 1.9-es 90 lovas TDI-t, annak már lent van az ára, és nem egy elromlós fajta. Ha fiatalabb autót szeretne akkor a Kia Ceed 1.6 CRDI-t ajánlom, megbízható autó, és nincs benne kettős tömegű lendkerék.

Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.