Hogyan kell autót venni?

2013.05.16. 12:11

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző,

Tanacsat szeretnem kerni, elso auto vasarlasaval kapcsolatban. a keret 1,5M +/- 20%. Tudom egy kicsit tag a keret de az autot 4-5 evig szeretnem hasznalni legalabb 10-15 ezer km/ev, amolyan hetvegi autonak, de neha a varosba is mennek vele. Egy jobb peldanyert megadnam a +300e-t is.

Amik tetszenek:
Mazda 3/6, Honda Civic (2000-2005), Ford Focus II. Esetleg valami jobb ajanlat? Erdemes-e dizelt venni? (inkabb ezt preferalnam)

A masik tema az uzlet lebonyolitasa. Mi a kulturalt modja, hogy egy autot megvegyen az ember, ha nincs szerelo ismerose, akit esetleg videkre le tudna rangatni. Allapotfelmeresre kell-e idopontot egyeztetni barmelyik szervizzel is elore (pl kecskemeten van az auto, akkor lebeszelni eloszor mindenkivel mindent, es csak utana menni megnezni az autot)? Ez eleg sok szabadsagnapot elvinne az embertol. Vagy inkabb egy kereskedovel beszelni es varni mig horogra akad valami? Vagy van olyan szolgaltatas, mint pl az ingatlan ugynokoknel, hogy ajanl nekem autot?

Koszonom,
Arpad.

Kedves Árpád!

Teljesen jók az autók, amiket választott, a dízelt fölöslegesnek érzem ilyen tervezett futáshoz.

Az üzlet lebonyolitására a következőket javaslom.

Fel kell hívni a kereskedőt, alaposan kifaggatni (karcok, sérülések, horpadások, szervizkönyv van-e, gumik állapota, belső tér állapota stb.), aztán meg kell nézni az autót, hogy tetszik-e. Ha nem is ért hozzá, legalább azt el tudja dönteni az esztétikum alapján, hogy érdemes-e tovább lépni az ügyben.

Ha tetszik, és valóban meg szeretné vásárolni az autót, akkor kell a kereskedővel és a szervizzel időpontot egyeztetni. A szervizben hallottak alapján aztán el tudja dönteni, hogy szeretné-e megvenni az autót vagy sem. Fontos, hogy a szervizben hallott esetleges felmerülő költségeket nyugodtan ossza el kettővel, hacsak nem márkaszervizbe szeretné hordani az autót - a javításokról esetleg megegyezhet a kereskedővel is. Az, hogy ki kell cserélni egy-két futómű alkatrészt vagy fékbetétet, teljesen normális, nem kell elszaladni, ezek kopó, fogyó alkatrészek.

Sajnos ez egy ilyen időrabló dolog, nem biztos, hogy azonnal talál autót, lehet, hogy rá fog menni egy-két szabadnapja.

Igen, van ilyen szolgáltatásunk.

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.