Vehetek francia suhancrakétát?

2013.06.06. 15:37

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Első autó vásárlása előtt állok. Kis autót szeretnék, kezdésnek tökéletes. Szeretem a német autókat, de elment a kedvem attól, hogy túl sok van belőlük (Golf 2,3/Civic...). Sok "rosszat" hallani a francia autókról, de kezdenek jobban tetszeni. Mennyire ajánlaná pl. a CITROEN SAXO 1.6 VTS-t, vagy a PEUGEOT 106 GTI-t? Érdemes lenne egy "alig" leharcolt darabot beszerezni belőle? Ha jól tudom, szinte ugyan az a kettő. Köszönöm a segítségét.

Tisztelettel: Ádám!

Kedves Ádám!

A két autó valóban nagyjából ugyanaz. Ugyanarra a vázra más elemek vannak csavarozva, de ugyanaz a technika van bennük. Arra azért legyél felkészülve, hogy választék gyakorlatilag nincs belőlük, nagyon sok a korábban többször összetört példány. A korábbi tulajdonosok pénztárcájától függően tákolt, javított autókban sok akna lehet, érdemes vásárlás előtt egy hozzáértőnek megmutatni, hogy maximum két nyomon haladjon a kiszemelt autó.

Jellemzően fiatal, nem túl nagy pénzű fiataloknál vannak ezek az autók mostanára, és az autóra fordítandó pénz elköltésének sorrendje a benzin, kristály lámpa, kipufogó, stb, és valahol a huszadik hely környékén a szerviz. Ha venne egy ilyen autót, akkor fordítsa meg a sorrendet, kristály lámpát felejtse el, minél gyáribb, annál többet ér, pont a sok "jó ízlésű" tuningoló miatt.

Hozzám is behoztak beszámításra nemrég egy Saxo 1.6 VTS-t, de nem tudtunk megegyezni az árban, mert én láttam, hogy mit kapott már az élettől az autó, a tulaj viszont életkora és szenvedélye miatt egészen másnak látta az autót, mint amilyen valójában volt. Ha talál egy kevésbé leélt darabot, nyugodtan megveheti, és inkább a gyárias drágábbat, mint a telepi tuningolt hótolósat. Ezeknél az autóknál fokozottan érvényes "az állapotot veszünk, nem évjáratot" szlogen.

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.