Tukmálnám a benzinest

2013.07.05. 11:26

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Becsületesnepper!

Édesapám egy multinál dolgozik, de munkaerő kiszervezés miatt elvesztette céges autóját, azonban maga a munkája, ill. az azzal járó utazás maradt ugyan az. Erre a célra keresek autót. Évente 20-30 ezer km-t használná városban, vidéken egyaránt. A maximális ráfordítható keretet 1,5 millióban határozta meg. Ezen kívül szeretné ha valami "nagy vas" lenne.

Ezenkívül ő megszokásból dízelt szeretne, de én azon a véleményen vagyok, hogy azok az autók, amik ebbe az árba beleférnek, olyan sokat futott, bizonytalan előéletű dízelek, amiken a nagy kiadású alkatrészcserék most fognak elérkezni (kettőstömegű lendkerék, nagynyomású szivattyú, befecskendezők), tehát nyugodtan számolhatunk azzal, hogy egy-két éven belül legalább félmilliót még rá fog kelleni költeni. Ezért én azon a véleményen vagyok, hogy érdemesebb lenne benzinest vásárolni, a nagyobb fogyasztása ellenére, mivel ezeket olcsóbban meg is lehet vásárolni, talán kevesebbet futottak, és az alkatrészeken lehet annyit fogni, hogy ne fájjon a magasabb fogyasztás. Az én titkos favoritom egy 850-es Volvo, ami minden igényének megfelelne, ha dízel lenne.

Már megnéztük az autót, és tényleg hihetetlenül jó állapotban van, nagyon megnyerő az eladó, elképesztően dokumentált előélettel. És nem mellesleg nagyon kedvező az ára.

A totalcaron is mindíg azt hallom, hogy nem kilómétert, vagy tipust vesz az ember, hanem állapotot. Ez az autó minden más eddig megnézett, nála háromszor többe kerülő autónál jobb állapotu. (Ford Mondeo kombik, Focus C-max, Alfa 159 Sportvagon, BMW 525 d kombi...)

Az igazi kérdésem az, hogy helyesen gondolkozom e akkor, ha azt mondom, hogy nem feltétlenül fogja behozni a drágább dízel az alacsony fogyasztásával azt a töbletárat, amit a megvásárláskor, ill a fenntartása alatt rák kell költeni. Illetve, hogy a 850-es Volvotól kell e tartani, bele szabad e ugrani egy ilyenbe. Kvázi érdemes e tovább győzködnöm édesapámat, hogy vásárolja meg a Volvót, vagy tényleg irracionális egy ilyen öreg benzines autómata autót vásárolni?

Elnézést, hogy ilyen hosszúra nyúlt a levelem, előre is köszönöm válaszát.

Üdv.
Marci

Kedves Marci!

Értem én, hogy megdobbant a szíve a Volvo megpillantásakor, mert tényleg elég jó állásúnak tűnik, de az édesapjának tényleg jobb egy jó dízel. Ne győzködje az édesapját, ez a Volvo 12 litert eszik a városban, az meg nem ésszerű választás egy "melós" kocsi megvásárlásakor. Én nem költeném el a teljes másfél milliót, hanem vennék inkább egy régi fajta, 90-110 LE-s, 1,9 TDI motorral szerelt Skoda Octaviát, Golf IV-est vagy VW Passatot. Ez a régi TDI nagyon megbízható, jól fogyaszt, és olcsó az alkatrész hozzá.

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.