Kettőfélért szebbet vagy jobbat?

2013.07.25. 18:23

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Autócsere előtt állok, lecserélném a 9 éves Corsa C-met.

Az emberre jellemző, hogy ilyenkor mindig nagyobbat, szebbet, de nem utolsó sorban megbízhatót keres.

A keret körülbelül mindennel együtt(papirozás is) 2,7 mFt lenne. Annek örülnék a legjobban, ha üzemanyagra ezek után sem kellene sokkal többet költenem, jó lenne, ha bármiből is max. 7 litert enne az autó -persze nem motorolajból- bármilyen körülmények között. Menyasszonyommal ketten vagyunk nincs gyerek, egy ideig még nem is lesz. Csomag egy évben 4-5x van, csakúgy mint hosszabb út is. Munkába járáshoz használnánk napi 40 km plusz egyéb családlátogatás és hasonlók. Négy típus között vacillálok:
- Alfa Romeo 159 1.9jtd dízel (2007-)
- Mitsubishi Lancer 1.5 benzin/2.0 pdtdi(VW)(2007-)
- Opel Astra H TT/GTC 1.7d/1.9jtd; Opel Astra J 1.4 bemzin/1.3cdti,1.7 (2007-)
- Kia Ceed 1.6 dízel (2007-)

Az első kettőnél inkább a formai világ ami nagyon tetszik, bár a lancert már közelebbről is ismerem, arról úgy tudom, hogy megbízható autó. Az Alfánál komoly kétségeim vannak, olvasok fórumokat róla -persze az elvakult Alfások nem mondják, hogy rossz-, szoktak írni blogszerűen a javításokról, és úgy vettem észre, hogy a felfüggesztés és egyebek elég bajosak. A motorja egyezik az Opel 1.9-es motorjával -ami Fiat motor- abban egész jól teljesít úgy hallottam ismerősöktől, akiknek ilyen van a kocsiban, attól nem félnék inkább a többi részétől.

Az Opelek és a Kiák úgy látom megállják a helyüket, nem is lenne sok gond velük szerintem, de ha tévedek javítson ki!

Nézegettem még Jettát és Passatot is, de azokból inkább a dsg-s felé húz a szívem.

Első kérdésem az lenne, hogy Ön szerint melyik autó lenne ezek közül a legésszerűbb választás?

A második, hogy ajánlana-e még valami mást? (bocsánat, kicsit közhelyes, de francia autót és Fordot ne)

Az igazat megvallva feltett szándékom, hogy még vásárlás előtt gurul az autó szervízbe és egy részletes átvizsgálást kap, de azért hogy elkerüljem esetleg azt, hogy 10x fizessem ki az átvizsgálási díjat, mert számomra esélytelen autót viszek ezért kérdezem, hogy a fent felsorolt autóknál vásárlás előtt mire kell figyelni?

Válaszát előre is köszönöm!

További jó nepperűzést!
Gábor

Kedves Gábor!

Az Alfa Romeo vásárlása jellemzően érzelmi döntés, amit teljesen meg tudok érteni, lévén a 159-es különösen szép autó. A 150 lovas motor nagyon dinamikusan gyorsítja az autót, jól is fogyaszt, de a gyengébb sem rossz. Mitsubishiből inkább benzinest vennék, az tényleg probléma mentes.

A formája engem speciel nem mozgat meg, de szerencsére nem vagyunk egyformák, ettől színes a világ. Az Opel és a Kia a racionálisabb választás. Opelből 1.7-es vagy 1.9-es dízel motorral szerelt változatot vennék, az 1.7-es Isuzu és az 1.9-es Fiat motor is nagyon jó. Az 1.3-as szerintem egy kicsit kicsi, hozzá, helyváltoztatásra alkalmas, de a dinamika szó jelentését nem ebben a kocsiban fogja megismerni. Ha a szívemre hallgatok, akkor Alfa Romeo 159 kombit vennék, ha az eszemre, akkor inkább egy Ceedet vagy egy H Astrát. Mást nem ajánlanék, ezek is jók. Helyesen teszi, hogy szakértelem híján szakemberhez fordul.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.