Egyterűt vennék, PD-vel szabad?

2013.08.18. 14:24

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt, Nepperűző!

1.000.000 forintig nézelődöm egyterű gépjárművek között. Nincs gyerek, család, kutya, se macska. Bringa van, matrac van, síléc van.

10-13 éves kor között találtam olyat ami árban szóba jöhet. VW 1,9 PD TDI Nem tudom mennyire megbízható a PD motor? A V6 2,8-ast szintén nem ismerem. (Ilyen nagy mocit elgázosítanék, ha lehetne.)

Ami a kategóriában csinosnak mondható, az a Renault Espace, de arról a barátaim lesújtó véleménnyel vannak. Tényleg annyira megbízhatatlan? Esetleg érdemes lenne kombi, de nagyon kevés a sízsákos típus. Néztem Hyundait, Ford Galaxy I-et, PSA-csoportot, de ijesztő, hogy mennyi széthullott darab van, főleg a motor és a váltó terén. Gondoltam majd egy hibásat olcsón, és megcsináltatom, de kétségeim vannak, hogy üzembiztos lesz-e még valaha egy ilyen megfőtt motoros/váltós gép.

Ön szerint milyen típusra érdemes figyelnem?

Nem hippi busz érdekel, hanem egy szép megbízható autó.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Zsolt

Kedves Zsolt!

Ennyi pénzért tényleg nem egyszerű jó egyterűt vásárolni. A régi, még nem PD TDI 1.9-esek (Galaxy/Alhambra/Sharan) nagyon jó kis autók, de rengeteg a lefingott darab közöttük. Ha esetleg belebotlik egy 300 ezer körül futott, de szervizkönyves autóba, azt nyugodtan megveheti. Ezeknél az autóknál már lehet némi rozsda a karosszérián, hátsó szélvédő körül, sárvédő íveken, az alvázon, az első taposók alatt, köszöbökön, ezért rendesen meg kell nézni őket. Jó lehet még a Fiat Ulysse/Citroen Evasion/Lancia Zeta/Peugeot 806 is. Ezekben egyforma technika van, a széria végén, 99-től már francia HDI motorokkal gyártották őket, elég megbízhatóak, nem fogyasztanak sokat, rohadni a tank beöntő csőnél szoktak, a bal hátsó kerékjáratban, mert ott megáll a csövön a sár, egyébként nem rohadós fajta. A Passat 1.9 PD TDI nem olyan rossz, mint amennyire az emberek tartanak tőle. Jellemzően azok huhognak, akinek még nem volt. Persze itt is az a dolog rákfenéje, hogy hányszor tekerték már az óráját. Ha karban vannak tartva, jóval 500 ezer kilométer fölött is gond nélkül elmennek.

Üdvözlettel:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.