2013.08.21. 10:30

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Bár a Nepperűzők klasszikusan a rövid kérdés, rövid válasz sémát követik, néha a Becsületesnepper sem bír magával, és kiírja magából, ami éppen a szívét nyomja. Például ha éppen egy olyan BMW-ről kérdezik, ami ott áll előtte szétborítva. Ilyenkor lesz a Nepperűzőből technika-cikk.

Tisztelt Nepperűző!

28 éves leszek, egy 2004-es 1,0-s Yarisból átülve szeretnék kb. 1,5 millió forint körüli összegért ősszel Németországból behozott autót vásárolni. A kiszemelt autó egy E46-os 320d kombi (2004-2005), de játékban van még a 2003-as 520d, illetve a 2006 körüli 6os Mazda 1,8-as benzines motorral.

A váltás hátterében az áll, hogy szeretnék nagyobb, biztonságosabb és funkcionálisan jobban használható autót venni, amelyre az elkövetkező 5 évben számítani tudok, ebben benne lehet a család, illetve a gyerekvállalás, de feltétel továbbá, hogy biztonságos, jól vezethető, megbízható autó legyen.

A kérdésem az lenne, hogy szervízkönyves, magas futásteljesítménnyel (250 e km körül) érdemes a kiszemelt autók között válogatni, esetleg tudna más alternatívát ajánlani? Mire érdemes figyelni, szem előtt tartani? Igaz lehet az állítás, hogy a BMW-k a megfelelő szerviz és üzemeltetés esetén még ilyen futásteljesítmény után is megbízhatóak és jól vezethetőek? Éves szinten 13-15 e kilométert vezetnék, főként főúton, illetve autópályán, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Köszönöm a segítségét és a válaszát!

András

Kedves András!

Többször mondtam, hogy nem évjáratot, hanem állapotot veszünk. Azt gondolom, hogy kis tévedésben van a németországi árakkal kapcsolatban. Itt vannak a Mazda 6-osok, az első 2006-os a válasz írásakor 5600 euró, de az autó még kint van, és semmit nem fizettünk ki rá. Azt hiszem, ezzel ezt ki is húzhatjuk.

Itt vannak a 320-asok, illetve az 520-asok. Ahhoz, hogy egy ilyen vágyott BMW itthon álljon 1,5 millió forintért, kábé 3500 euróért kell megvenni. A jó általában nem ennyibe kerül, de lehet szerencséje. Két dolog van, amire figyelni kell a BMW-motoroknál. Az egyik, hogy a kartergáz szűrőt cserélni kell, mert tönkreteszi a turbót, ha nem cserélik. A másik fontos dolog a szívósorban lévő pillangószelep, szakszerű nevén örvénycsappantyú.

A pillangószelep tengelye körülbelül 3-4 milliméter átmérőjű, ez hosszában félig el van köszörülve, és erre a köszörüléssel kialakított sík felületre van felszegecselve a pillangószelep lapkája. A probléma ezzel a megoldással az, hogy a tengely itt átmérőben már csak a fele az eredeti átmérőnek, ezt még két helyen meg kell fúrni a szegecsek miatt, ezáltal viszont a szegecsek furata mellett alig marad fém, amitől a tengely itt elgyengül.


A pillangószelep szerepe az, hogy kis fordulaton, részterhelésen a levegő útjában álljon a lapka, és ezáltal a levegő jobban pörögve érkezik az égéstérbe, ezért tökéletesebb az égés. Mivel a lapka keresztben áll, a felületén finom rezgéseket kelt az örvénylő levegő, és ezek a finom rezgések egy idő után fáradásos törést okoznak a tengelyen a két szegecs furatainál.

Ekkor a pillangószelep leesik hengerfejbe, a szívószelephez. A szívószelep szépen összetöri apró darabokra, a törmelék bekerül az égéstérbe, ott összeveri a dugattyút és a hengerfejet, majd a kis darabok távoznak a kipufogószelepen át az égéstérből, egyenesen a turbóba, ahol szintén rendet tesznek.

Ha nincs szerencsénk, a törmelék egy része beszorul a dugattyú és a hengerpalást közé, és összekarcolja a hengerfalat. Ilyenkor van egy kukás turbónk, egy dugattyúcserénk, egy hengerfej-felújítás szelepcserével, ráadásul a szívósort is cserélni kell, és ha nem volt szerencsénk, van még egy karcos hengerünk is.

A dolog szépsége, hogy a pillangószelepeket nagyon egyszerűen ki lehetne cserélni, mert csak két csavar fogja őket. A művelet tényleg annyira egyszerű, hogy bármelyik háziasszony meg tudná csinálni a kiszerelt szívósoron. Hogy miért írom feltételes módban? Mert nem lehet kapni pillangószelepet, csak komplett szívósort, nagyságrendileg 200+ ezer forint környékén.

Ha megkérdeznénk a BMW-t, hogy miért nem lehet pillangószelepet külön kapni, nyilván kapnánk valami jól átgondolt marketing dumát, de nyilvánvaló, hogy ha eladunk egy fröccsöntött műanyag szívósort, azon sokkal többet lehet keresni. Ráadásul ezt az alkatrészt biztosan cserélni kell, ami biztos extra bevételt jelent. Ha jól tudom, a szívósort 160 ezer kilométerenként kell cserélni. Döntsék el, hogy ez lehúzás-e vagy sem.

Ennek az E39 525d-nek a motorjában, amit lefotóztam, 170 ezer van. A 20d-knél alkalmazott pillangószelep lényegében ugyanez. Megfigyelhető, hogy itt az egyes henger pillangószelepe már beleesett a motorba, de a kettes hengerhez tartozó pillangószelep tengelye is el van már törve, csak az még nem esett ki a helyéről.

Ilyenkor két megoldás van: cseréljük a szívósort egy jelentősebb összegért vagy kivesszük a pillangószelepet, a helyét pedig ledugózzuk. Beszéltem BMW-kre szakosodott műhelyekkel, illetve bontósokkal - jellemzően mindenki ledugózza a szívósort, mert akkor már többé nem fog semmi belehullani a motorba. Ennek a következménye az, hogy a levegő kis terhelésnél kevésbé pörög a szívósorban, és részterhelésen nem teljesíti a környezetvédelmi előírásokat. Nagyobb gáznál nincs különbség, mert a pillangószelep nem áll keresztben a levegő útjában. A pillangószeleppel kapcsolatos kérdezősködés során több olyan autóról hallottam, amelyikben a ledugózás óta több százezer kilométer van bármiféle probléma nélkül. Természetesen nem javasolhatom a ledugózást, és nem bíztatok senkit erre, mert nem ez a gyári megoldás, és perelhető sem akarok lenni.

Amúgy nagyon jó autók, én is nagyon szeretem őket. Ha a kartergázszűrőt cseréli, és a pillangószelep sem hullik be a hengerbe, akkor sokáig örömét lelheti benne. Vagy a másfél millióhoz gyűjtenék még, vagy az évjáratosdit felejteném el.

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.