Érdemes garanciával venni használtat?

2013.11.01. 18:28

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Nem értek a kocsikhoz és őszintén szólva inkább tulajdonosa mint gazdája vagyok a jelenleginek. Sem igazán időm, sem hozzáértésem nincs ahhoz, hogy a neten fellelhető kínálatból kiválasszam a jó ár/érték arányú kocsit. Ezért gondolkodtatnak el a garanciával használt autót hirdető cégek (Weltauto, Leaseplan stb.). Érdemes-e náluk nézelődni és megfizetni a kb. 20%-os felárat, vagy ugyanúgy belefuthatok jól kinéző hulladékba, mint bármely egyéb esetben? A konkrét igény egy takarékos, megbízható családi autó lenne 90%-ban városi használattal évi 10e km körüli futással 1-2M Ft közötti áron. Amit nézegettem Astra H, Megane Limousine, Thalia II, Seat Cordoba, Skoda Fabia kombi, 1,2-1,6-os benzinmotorral. Ezekből mit lenne érdemesebb keresni. Tudom, hogy állapotot veszünk nem kort, de 5-6 évesnél ne legyen idősebb. Megint csak a hozzá nem értésem miatt, a fiatalabb autókat kevésbé érzem problémásnak.

Köszönettel:
Tamás

Kedves Tamás!

Szép dolog a garancia, de annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle. Láttam egyszer egy ilyen szerződést, több oldal volt, amit az ügyfél orra alá tesznek, hogy nosza gyorsan, írd alá. Az első oldalakon bla-bla, aztán legvégül a kis betűs részben volt az igazság. Pontosabban az volt benne, hogy minden körülmények között az eladónak van igaza, és az ügyfél a garanciát kenheti a hajára. Olyan feltételeket szabtak benne, amik csak nehezen voltak tarthatóak, és az ügyfelet arra kötelezték, hogy állandóan a márkaszervizbe hordja az autót, ahol sok pénzért kicserélték volna a fél autót. Ha ilyen szerződést készül aláírni, mindig olvassa el az utolsó betűig, és ha valamit nem ért, kérdezzen. Egyébként léteznek olyan cégek, amelyek garanciát árulnak az autókra, függetlenül attól, hogy hol vásárolta azt. Érdemes a neten tájékozódni.

A Fabia kombiból legalább 1.4-est vennék, az Opel Astra H is jó, további lehetőségek a teljesség igénye nélkül: Ford Focus, Mazda 3, Honda Jazz (bár ezek 5-6 évesnél idősebbek).

Fontos dolog, hogy ha nem ért hozzá, akkor kérjen segítséget, de még a vásárlás előtt! Vigye el az autót szervizbe, ha az eladó nem hajlandó rá, akkor hagyja ott. Senki nem tudja megmondani egy autóról 100 százalékra, hogy jó-e (én sem), mert nem lehet belelátni egy használt autó motorjába, váltójába. Egy szakember azonban nagyobb valószínűséggel szűri ki az aknákat, mint egy laikus. Nem érthet mindenki mindenhez, habár erre hajlamosak vagyunk. Én sem tudom magam meggyógyítani, de a számítógéphez sem értek.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.