12 éves Passat vagy 6 éves Megane?

2013.12.06. 16:57

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 
Tisztelt Nepperűző!

A férjem nem tudja, hogy írok Önnek, de valami nem hagy nyugodni, illetve valamit nem nagyon értek. Megjegyzem a kocsikhoz sem. Szóval egy családi kombi dízel autót szeretnénk venni úgy 1,2 millió körül. Az én logikám azt mondaná, hogy minél fiatalabbat kell venni, de a férjem szerint ez nem mindig igaz. Szóval a két kiválasztott típus amiben gondolkodunk.; a Renault Megane kombi 1.5 D 6 éves, szerintem, vagy egy Volkswagen Passat 1.9 TDI 12 éves, a kedvesem szerint. Nos tényleg jobb a WV még kétszer annyi idősen is? Ön melyiket venné meg e két típus közül?

Köszönöm szépen a válaszát.
 
 

Kedves Kérdező!


A férjének van igaza. Az Ön álláspontját elég jól és a mindennapjaimból ismerem. Az átlag ember, de különösen a nők azt nézik, hogy egy adott összegért a legfiatalabb, legkevesebb futott kilométeres autót kell megvenni. Már látom magam előtt a leveles ládámat, ahogy feministák ezért a mondatért vérben forgó szemekkel megint elküldenek melegebb éghajlatra. Abszolút érthető az Ön álláspontja, a hozzá nem értő nem is tud miből kiindulni, ez látszik a legkézenfekvőbbnek, de nincs így.
 
Hogy az adott példánál maradjunk, A Megane 1.5 dci motorja nagyon jó, amíg jó, de előfordulhatnak befecskendező problémák, a 30 ezres olajcserét nem bírják a főtengelycsapágyak és a turbó sem szereti. Ha betartották a gyári olajcsere intervallumokat, akkor 150 ezer kilométer körül csapágyas lesz a motor, de a turbó hosszú élettartamának sem ez a biztos záloga. Ha időben észreveszik nem olyan nagy gond, mint amilyennek első hallásra tűnik, de ha nem, akkor nagy és drága gond. Érdemes elolvasni a típusról írt népítéleteket.
 
Ezzel szemben a Passat 1.9 TDI motorja, de különösen a régi még nem PDTDI, egy nagyon kiforrott, megbízható technika, örök, mint a nyomorúság, ha szervizelik sose megy tönkre. A Passat és a Megane méretében sincs egy kategóriában egymással, a Passat sokkal nagyobb autó, nagyobb utas és csomagtérrel. Én a Passatot venném.
 
Üdvözlettel,

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.