2014.01.04. 17:43

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Nepperűző!

A közeljövőben, legkésőbb márciusig szükségem lesz egy gépjárműre és ehhez kérném segítségét. Éves szinten 15ezer km-t tennék meg, aminek a fele kirándulás formájában kerülne bele.

A keret a teljes projektre 400 ezer forint lenne, indokolt esetben lehet valamivel több. Autó és nagyrobogó jöhet számításba. Az előbbi lenne előnyösebb, de az utóbbi költség szempontból lenne jobb, nem mellesleg mindenki le akar beszélni a motorozásról,ami nyilvánvalóan kompromisszumokat kíván.

Az elvárások: megbízhatóság, kis fogyasztás és alkatrészár, valamint 110-120km/h átlagsebességet tartani bíró járgány,ami lehet dízel és benzines és 3 ajtós is.
Renault Clio 1.2-n és Suzuki Burgman 250/400-on gondolkoztam.

Az,hogy "francia autó" jelent-e hátrányt?

Csak német és japán autóm volt idáig,ezért a szervizelhetőséget nem ismerem.
Autóknál az állapotot nézem és nem a kort,ezért nem célom a lehető legfiatalabb jármű megtalálása.

Válaszát előre is köszönöm.



Tisztelettel, N. László

Kedves László!

A motorokhoz nem nagyon értek, de a Burgmant tapasztalatból ismerem, mivel nekem is volt egy. Igazi motornak nem nevezném, de mint közlekedési eszköz jó. Arra kell figyelni, hogy ezek közül szinte mind eszi az olajat, és nem árt tankolásonként ellenőrizni az olajszintet, mert az alsó és felső nívó szint között két deci a különbség, és az alsó alatt már baj van. Ezek ilyenek, amúgy 3.6-3-7 litert fogyasztott százon, és igazából nincs velük baj. A motor mindenképpen kompromisszum egy autóval szemben, csak ketten férnek el rajta, korlátozott mennyiségű csomagot vihet magával az ember, esik rajta az eső, télen hideg van. Ha csak ennyi a keret, én autót vennék inkább, a motorhoz fel is kell öltözni, különösen ha télen is akarjuk használni, és máris újra elköltöttünk egy rendesebb összeget.

Az 1.2-es Clio nem olyan takarékos, mint gondolják, mert a kicsi motor erőlködik nagyobb tempónál. Az 1.4-es jobb választás. Olvassa csak el a Népítéleteket. Dízelből a Citroen Saxo vagy a 106-os Peugeot 1.5-ös motorját javasolnám, azok elmennek négy liter alatt is. Ebből a pénzből lehet venni egy jó Corollát is a 90-es évek elejéről, de már béka lámpásat is kapunk ennyiért, hihetetlenül tartós autók. Az ilyen öregebb autóknál elsősorban a rozsdára kell figyelni, mert annak a javítása a legdrágább.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.