Suzukit cserélném Volvóra

2014.01.26. 08:31

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Jelenleg tulajdonosa vagyok egy 2001-es évjáratú Suzuki WagonR+-nak. Alapmodell, elektromos ablakok, tükrök, klíma nélkül. Mióta nálam van, még nem volt szerelőnél, de kezdenek már rajta eléggé komoly hibák előjönni. (Kuplung cserére szorul, váltó bowdenezése is, kormányszervó is, és a fékekre is kellene költeni.)

Első autóm, annak idején nagyon örültem, hogy ezt is meg tudtam venni, de most már ha lehetséges inkább lecserélném, mintsem  a javításokra költenék.

Nagyon régi vágyam egy Volvo S60-as, de nem ismerek senkit akinek a családban lenne, így véleményeket sem nagyon tudok róla. Másfajta Volvo már volt a családban, azzal meg voltunk elégedve, de a kérdésem az lenne, hogy az S60-as mennyire megbízható? Mik a gyenge pontjai? Mit érdemes róla tudni. Használtautókat néztem már a neten, de nem tudom milyen típusú motorral és váltóval érdemes megvenni.  Automataváltóson gondolkozom, csak mivel eddig nem volt ilyen nem tudom mennyire megbízható. Egyébként manuális váltó is szóba jöhet, amelyik Ön szerint a megbízhatóbb, gazdaságosabb és jobb.

Ilyen autókból sokat találni 260-300 ezer vagy még több kilóméterrel. Ez mennyire számít ennél a típusnál? Már nagyon lehajtottak, vagy egy Volvo-nál ennyi km még nem okoz nagyobb problémákat?

Az a pénz összeg amit az autóra szeretnék költeni kb. 1m Ft. Ebben jó lenne ha legalább a névre írása benne lenne.  Évente kb. 3-4500km-t autózok, 95%-ban városban. Tisztában vagyok vele, hogy a fenttartási költségei többe lesznek mint a Suzukinak. Elsődleges szempont a megbízhatóság, tehát minél kevesebbet kelljen szervizbe hordani.  Én benzinest szeretnék, mert a dízelekről elég rosszat hallottam. Van valóságalapja, hogy romlékonyabbak és drágább a javításuk a dízeleknek?

A másik pedig, hogy a Suzukit (a hibái miatt is) ha lehetséges inkább beszámíttatnám az árába, mivel véleményem szerint eladni nem nagyon tudom. Kb mennyi az az összeg amire számíthatok, hogy ér? Én 440.000,-Ft-ért vettem egy éve.

Az lenne még a kérdésem, hogy az említett Volvonál az éves szervizköltségek kb. mennyibe kerülnek? (olajcsere, szűrők, vezérmű…) A fogyasztás kb. értéke mennyi? Városban maradhat 10 liter alatt?

Mivel nem értek az autókhoz, de szeretnék egy szép, megbízható autót venni, ami még pár évig szolgál ezért fordultam Önhöz, hogy ebben a helyzetben mi lenne a legjobb döntés.


Üdv,

Szilárd

Kedves Szilárd!

A Volvo S 60 megbízható autó, a népítélet szerint a tulajok is szeretik. Egy barátomnak is van egy, 400 ezer feletti futással, és nem nagyon van baja. Az automata váltó elromolhat, az pénzbe fog kerülni, a kézi váltósnál meg a kettőstömegű lendkerék kerül sokba. A dízelektől nem kell félni, nagyon jók, de ilyen kis futáshoz nem javasolnám, mindenképp benzinest vegyen A turbós is jó, de a 2.4-es teljesítménye is elég. A 250-300 ezres futás nem sok, inkább reálisnak mondanám, de soknak már meg van tekerve az órája, és úgy is ennyit mutat. Ne a kilométerórát nézze, hanem az autó állapotát. A Volvók nem öregszenek szépen, de ha gondozták, még szép lehet. Az alkatrész árakról a Totalcar áruházban tájékozódhat, a fogyasztásról pedig a spritmonitor.de oldalon.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.