2014.02.10. 17:19

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Nepperűző!

Honda Accord 2003-2008 vásárlásában kérnék tanácsot. Melyik érné meg jobban egy öreg kevesebbet futott Honda Accord 2.0 VTEC 2003-as (11éves) 140000Km futott benzines (6000euro), amit átalakíttatnék gázos üzemre (kb 1000 euro) vagy egy újabb többet futott Honda Accord 2.2CDTI 2008-as (6éves) 200000Km -ert futott dízel (7300Eur).

LPG-s átalakításal a 2.0 VTEC a Dízel üzemanyag költségével megegyezik. Évi 7-10 ezer kilométert megyek, mert jelenleg a munkahelyem 8 kilométerre van. (Az LPG s gázüzem a benzinhez képest 2,3 év múlva térülne meg) Az egész számítást 6 éves intervallumra kalkuláltam, szóval 6 évig megtartanám az autót. De 6 év alatt a 11 éves 2.0 VTEC már 17 lesz aminek az értéke egyenlő lesz a nullával és a 6 éves 2.2CDTI 12 amiért még lehet valamit kérni. Abból vissza jönne kb. 2000 euró, ha szerencsénk van. De ennek az összegnek az értékét kifizetném a szervizre mert 200000km után sok mindent cserélni kell a dízelben. És akkor is, csak akkor éri meg ha már most az elején kellene kicserélni nem akkor amikor már 12 éves és egy 2000 eurós autóba senki sem akarna nagyon sokat invesztálni. De 6x10000=60 000 km. az nem olyan sok, még akár ki is bírhassa :).
Ha ilyen megközelítéssel megyünk neki, hogy 6 év alatt elúszik a 7000 euró, akkor ha vennék egy 14000 eurós autót, újat pl. mint a Skoda Rapid (igaz kismotorral, de újat), akkor 6 év után eladom ép úgy elveszik az a 7000 euróm, de van egy új autóm, és remélhetoleg megbízható. De kell vigyáznom a befektetésem másik felére, kell fizetnem a Cascot, csak márkaszervizbe járatni stb.
Szóval a kérdés ismét. ?elyik éri meg jobban: egy öreg, kevesebbet futott benzines LPG-vel, vagy egy újabb többet futott dízel. Vagy egyik sem? :)

Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv.
Robert
(Szlovákia)

Kedves Róbert!

"mert 200000km után sok mindent cserélni kell a Dízelben" Ki mondta? Aki látott már egyszer dízel Accordot az utcán vagy akinek csak a szomszédja látott? "és akkor is csak akkor éri meg ha már most az elején kellene kicserélni" Ha valaminek nincs baja, azt nem kell megjavítani, akkor kell azonnal lépni, ha már a megvételkor baja van vagy már tisztán látszik, hogy baja lesz. Ha látszik, hogy baja van vagy lesz, akkor nem kell megvenni vagy úgy kell alkudni. A dízel Accordban egy nagyon jó Bosch befecskendező rendszer van, nekem is több darabom volt 200 ezer feletti futásteljesítményekkel, de hallottam már több 400 ezer feletti futásúról, aminek még semmi baja nem volt, csak a kopó alkatrészeket kellett cserélni. 200 ezer felett minden mai dízelben várható a kettőstömegű lendkerék cseréje, de ennek az elhasználódása is a tulajok lábától függ. Simán lehet, hogy elmegy sokkal többet, akár 400 ezret is.

A benzines Accordban is egy nagyon jó motor van, és egy még probléma mentesebb autózás ígéretét vetíti előre. Nekem még sose volt gázos autóm, és nagy eséllyel nem is lesz, mert engem irritál az a nagy tartály a kocsiban, nem fér el a horgászcucc, de leginkább baromi randa. Tudom, hogy ez az én fejlövésem, engem nem érdekel mennyit lehet spórolni a gázzal, de az én autómba egy ilyen ronda valami nem kerülhet bele. Évi 7-10 ezer kilométer megtételéhez kell egy benzines, és úgy is hagynám. Egy benzines Accord is el tud menni 8-8.5 liter körül, ha normálisan megy vele az ember. Egy új autón 20-25%-ot azonnal bukik, amikor átvette a kulcsot, majd az elkövetkező három évben elbukja az autó értékének az 50%-át. A két használt Honda nem semmit fog érni hat év múlva, mert azok jó autók, és a jónak mindig lesz ára, persze sokat fog rajta bukni, mert ilyen ez a popszakma.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.