Honda Jazz kontra Audi A2

2014.06.03. 08:13

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Rövid kérdésem: Honda Jazz vagy Audi A2 egymillió forint körül?

A legrégebbi kedvencem minden szempontból a Honda. A megvásárolni kívánt Jazz 2003. decemberi, a testvéreméké, újonnan vásárolták, 160 ezer km van benne, mindig garázsban állt, nem volt összetörve, LPG-s, ez kevesebb lenne, mint egymillió forint. Egy dolog hiányzik, nincs benne klíma. Néztem egy ilyen futásteljesítményű példányt, aminek a műszerfala csillogott a szilikontól, a kormány símára kopott. A testvéreméké kifogástalan, mintha új lenne.

Nagyjából ennyi pénzért lehetne megvásárolni az Audit is (esetleg külföldről, 2001-es évjáratúakat), de a rengeteg utánajárás, és esetleges csalódás lehet, hogy nem ér annyit, hogy azokban már alapfelszereltségként kínálják a légkondícionálót (ami számomra nem annyira fontos, inkább a későbbi eladásnál gondoltam rá, hogy keresni fogják).


Válaszát előre is köszönöm!
Gábor

Kedves Gábor!


A klíma nem csak azért fontos, mert egyszer majd eladó lesz az autó, hanem 40 fokban jó érzés, ha az ember a saját levében utazik, ha már elkölt egymilliót. A Honda, és ezen belül a Jazz mindig a szívem csücske volt. Kívül kicsi, belül nagy, nem romlik el, keveset fogyaszt. Gáz szettet szerintem fölösleges berakni egy hat litert fogyasztó autóba. A Honda karosszériájára kell figyelni az öregebb példányoknál, itt már elindulhat néhány pörsenés. A Jazz kormánya egyébként nagyon tud porlani, mert olyan az anyaga, nem kell feltétlenül sok kilométer hozzá. Nézzenek meg másik klímás autót is, nem csak a testvéréé és a szilikonos van az országban, lehet még jót venni. A prémium márkákért különösebben sosem lelkesedtem, de az A2-őt nagyon kedvelem. Az Audi törpéje annak idején iszonyú drága volt az alumíniumból gyártott karosszéria miatt, kevés is fogyott belőle, mára kult autó lett belőle, a jó állapotú példányoknak nem nagyon megy lefelé az ára. Vétel előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az esetleges sérüléseket hogy javították meg, mert az alumínium kasznit nem lehet csak úgy kikalapálni, mint a vasat. Ha a váz is sérült volt, az egy keményebb dió, de a minimálisan sérült elemeket is csak cserélni lehet, mert az alu azonnal megnyúlik. Nem egy esetben láttam olyan javítást, ahol mégis megpróbálták a lehetetlent, persze rossz lett, és az egyenetlen ajtókat  gittből faragták ki. Lehet hozzá bontott alkatrészeket kapni, ettől nem kell megijedni, a műszaki része pedig sima VW csoportos dologból áll, nem egy ördöglakat. Mindkettő jó, de a Jazz szerintem nagyobb belül, és a motorja, váltója is jobb, mint az A2-esé.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.