2014.06.06. 07:34

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

A tanácsát szeretném kérni. Párommal tervezünk autót venni, a legfőbb szempont a megbízhatóság és a (mérsékelt pénzből) fenntarthatóság. A keretünk 250-300 ezer fornit. Csodákat persze nem várunk, sokat nézelődtünk, olvastunk és végül az ötajtós 1.3-as Swift Sedan melllett voksoltunk, ezekből nem túl lestrapált darabokat már kapni ennyi pénzért. A gond ott kezdődött, mikor egy autószerelő ismerősőm megmutatta a Mazda 121-es illetve 323-as modelljét a 90-es évekből, és meg kell valljam, látszatra beleszerettünk, ám a fenntarthatóságáról, szervízelhetőségéről nem találtam sok információt.

Bevállalható-e városi közlekedésre a két Mazda modell, vagy fenntarthatóság szempontjából a Suzuki verhetetlen? Ér-e némi plusszköltséget a Mazda kényelme és megbízhatósága, vagy "a gatyám rámenne"?


Tisztelettel: László

Kedves László!


Rengeteg első autós kérdés jön a szerkesztőségbe. Csikós Zsolt kollégánk írt ebből egy három részes cikk sorozatot, mit kell venni 150 ezerig, 300 ezerig, 600 ezerig, érdemes átolvasni.
A Suzuki nem romlik el, de a Mazda sem szokott, van minden kopó alkatrész hozzá az autós boltban, és nem aranyporért. Mindkettőnek egy ellenfele van a rozsda, arra kell odafigyelni. A Suzuki az első kereszttartója szinte mindig lyukas, de a padló, a küszöb, illetve a hátsó futómű bekötési pontja is el tud ájulni. A Mazda hátsó kerékíve híresen tud porladni, de a küszöbökre, és az ajtók aljára is érdemes néhány pillantást vetni. Szerintem annyival nem drágább Mazdával járni.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.