Érdemes márkaszerviztől autót venni?

2014.06.18. 07:44

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves Nepperűző!

A kérdésem, hogy ha használtautót szeretnék venni amit egy márkaszerviz árul (Dunaautó jelen esetben) úgy, hogy náluk volt szervizelve az autó, akkor – és az állítás szerint minden rendbe van vele – az mennyire hiteles? Hatéves Nissan Micra-ról van szó, de csak 31 ezer kilométer van benne, szerintük garantáltan, ezért is árulják 1,7 millió forintért.

Általánosítva a kérdés. Ha minimalizálni akarom a kockázatot autóvásárlásnál, akkor jól teszem-e, hogy hivatalos márkaszervizből vásárolok, vagy ez csak amolyan optikai megnyugtatása a lelkemnek, mert semmire sem garancia?


Köszönettel
Meznerics Ádám

Kedves Ádám!

Az, hogy márkaszerviz árulja egy autót, még önmagában nem jelent semmit. Ismerek olyan márkaszervizt (elég nagyot), ahol semmivel sem különbek az autók, mint bárkinél a piacon, mert annyit csinálnak velük, hogy beszámítják a használt autót, kitakarítják őket (azt sem különösebben szépen), és kirakják jó drágán. Jöttek már hozzám emberek márkaszervizből úgy, hogy habzott a szájuk az idegtől. A megtekintett autó közepes volt, az eladó flegma, az ár magas (mert ők épp egy saját márkás autót árultak), az árból nem engedtek, és még egy gumiszőnyeget sem akartak hozzá adni. Innentől nekem könnyű dolgom volt, mert csak normálisan kellett velük bánnom, és már meg is vették az autót. A normálisabb szervizek, kereskedések próbálnak kitűnni azzal, hogy jobb szolgáltatást nyújtanak az átlagnál, mert napjainkban csak ez a túlélésük és fejlődésük záloga. Ha ez a Micra tényleg ebben a szervizben volt végig szervizelve, akkor miért ne lehetne elhinni a kilométert és azt is, hogy rendben van az autó (egy 30 ezres futású autónak mi baja lenne?), de ez gondolom látszik majd az állapotán is. Jól ismerem a használt autó kereskedelem működését, de nem lehet leélni úgy az életünket, hogy nem bízunk meg soha senkiben.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.