Napi 150 kilométer ingázáshoz Toyotát

2014.07.03. 07:35

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületes Nepper!

Napi 150 kilométert kell összesen ingáznom a munkahelyem miatt. Sajnos úgy alakult a családi életem, hogy eddigi Kia Ceed 1,4 SW-ről le kell mondjak. Két lehetőség előtt állok. A keret kb 1,5 millió Ft plusz a szokásos ráhagyás. Egyfelől nagyon szívesen töltenék el mindennap 2 órát egy Toyota Avensisben, kétliteres dízel motorral. Találtam is ránézésre megkímélt, de 200 ezer+ km-s példányt 2002-ből. Viszont úgy alakult, eladó lett a családi anno újonnan vásárolt 1,3-as benzines Yaris 2007-ből. Kérdésem, hogy melyiket érdemesebb ilyen használatra megvenni, a nagyobb és kényelmesebb használt és dízel Avensist vagy a kisebb, garantált 44 ezer km-s, ismert előéletű, de benzines és nem egy pályaördög Yarist? A régebbi, egyszer majd jobban szervíz igényes, takarékosabb dízel vagy a kis benzines, de pályán nem annyira takarékos családi kocsi? Magam testesebb fickó vagyok, így ránézésre az Avensisben jobban elférnék.


Válaszát előre is köszönöm!

üdv,
Ádám

Kedves Ádám!

Az Avensis még sokáig jó lehet, ha valóban annyi a kilométer, mint amennyi az órában van, de erre egész kicsi esélyt látok. Ennek egy Toyota szervizben utána járhat. Amire biztosan számíthat, az egy vezérléscsere plusz egy alapos átnézés, illetve az átnézés után a hibák elhárítása. Nem tudni mikor, de az előző tulaj lábától függően lehet még egy kettőstömegű lendkerék csere is, a befecskendező rendszer meghibásodásától nem annyira tartok. A családi Yarisnál ilyenek nincsenek. A fogyasztásnál szerintem nincs olyan különbség, mint amire számít a dízel esetében. Tapasztalataim szerint egy Yaris elmegy 6-6.5 literrel, az Avensis szintén ennyit eszik, viszont vannak benne bizonytalansági tényezők, amik a családi Yaris esetében nincsenek. Azt nem írja mennyire testesebb, én nem vagyok kicsi (191 centi vagyok és 95 kiló), én jól elférek a Yarisban. Ha nem túl kicsi a Yaris, akkor én a családi kocsit választanám.  
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.