Megbízható családi egyterűt 1,5 millióig

2014.10.04. 17:21

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületes Nepper!

Kis családunk örvendetes gyarapodása miatt nagyobb utas- és csomagterű családi autót keresünk. Jelenleg egy 2001-es Toyota Corollát használunk, liftback kialakítása miatt ennek sem kicsi a csomagtere, de a jelenlegi felállásban (anyu, apu, nagy gyerek, kis gyerek, macska és a cuccok), ez már lassan szűkösnek bizonyul. Ezért cserélnénk valami családiasabbra, bár a Toyotával sincsenek érdemi problémák.

Olyan ember vagyok, aki az autókat nem fétisnek, hanem használati tárgynak tekinti, ezért kevéssé érdekel a megjelenés vagy a gyorsulás. Egy megbízható, családi egyterűt keresnék, szeretnénk, ha dízel lenne, de nem kizárt a benzines sem. A családi utazásokon kívül néha (havi 1-2 alkalommal) vidékre is megyek vele egyedül, nem baj tehát, ha nem eszik sokat, bár egy liter plusz-mínusz nem vág földhöz minket.

Mivel azonban más célokra is gyűjtünk, az autó vásárlására legfeljebb 1,5 millió forint áll rendelkezésünkre. Ezért az árért néztünk Citroen Xsara Picassót, amellyel páromnak van pozitív tapasztalata. Kérdés, hogy 6-8 éves korában még megbízható-e egy ilyen autó.

Kérdésem: milyen autót tudna ajánlani a családi karaván részére, amely ezért az árért kapható, és nem kell arra számítani, hogy havonta vihetem szerelőhöz?


Üdvözlettel: Lajos

Kedves Lajos!

A Xsara Picasso is jól lehet, a két literes HDI egy nagyon jó konstrukció, ha mindenképp dízel kell. Nem a 6-8 éves kortól kell félni, hanem az elhanyagolt autóktól, amiknek csapágyasra tekerték a kilométeróráját. A leveléből nem derül ki egyértelműen, de úgy érzem, hogy nem mennek különösebben sokat, ezért nem ragaszkodnék a dízelhez. A két gyerekhez nem feltétlenül gondolnék egyből egyterűre, szerintem egy nagyobb kombi is ugyanúgy megteszi. Ha már Toyota, akkor Corolla helyett egy Avensis kombira is gondolnék, az lényegesen nagyobb, és hasonlóan "problémás", mint a Corolla. Ha még nagyobb kellene, a Mondeo már tényleg nagyon nagy, abból mindenképp benzinest vennék.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.