Octavia vagy Superb?

2014.10.06. 08:08

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületes Nepper!

Jelenleg egy Mazda3-at hajtok, ami már nem először állt meg alattam. (elektronika, a korábbi szerelők hozzá nem értése). Úgy döntöttem, hogy még ha a szívem szakad is meg, (reklám helye: iszonyat jó vezetni, ha bele ülök, nem akarok kiszállni belőle, precíz, pontos, egyszerűen tökéletes) de meg válok tőle, és egy kicsit igénytelenebb autót nézek. Így jutottam el a Skodához. A minőségből nem szeretnék engedni, ezért vagy Octavia (2006-7) vagy Superb (2005-6), illetve Mazda 5 jöhetett szóba (De a Mazdában megingott a bizalmam), max 2 millió forint értékben. A lényeg, hogy megbízható legyen, dízel, ha lehet sima TDI és ne PD, legyen benne navi, klíma, ablakemelők, miegymás. Az lenne a kérdésem, hogy ezek közül melyiket válasszam, amelyikkel nem lesz nagy nyűgöm, nem olyan drága az alkatrész (Mazda 3 üz.a.pumpa 160e ft?!?!), illetve nem kell attól félnem, hogy mikor áll meg alattam. Esetleg ha van más ötlet autó téren, azt is szívesen fogadom, a lényeg, hogy kényelmes legyen, megbízható, és ne túl drága a fenntartás. Az autó méretéből ha nem muszáj, nem engednék.


Várom válaszát!
Tisztelettel:
Egy elkeseredett Mazdás

Kedves Kérdező!

A Mazda 3-al még hasonlót nem tapasztaltam, kifejezetten kedvelem a típust, lehet, hogy ön belenyúlt véletlenül a "tutiba", és sikerült egy korábban már gányolt példányt beszerezni. A Skodákat nagyon szeretem, az Octaviát különösen. A Superb és az Octavia is műszakilag ugyanaz a VW-technika, a különbség az, hogy a Superbben van 131 lóerős 1.9-es, illetve 2.5-ös V6 TDi motor is. Méretben a Superb egy kicsit nagyobb, az egy megnyújtott Passat. A motorok közül mindenképpen az 1.9-est válassza. A PDTDI, TDI vonatkozásában el kell, hogy keserítsem, ekkor már nem volt sima TDI, csak PDTDI, de nyugodtan megveheti azt is, jó motor szintén. Megveheti mindkettőt, válassza azt, amelyikből jobb állapotút talál.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.