2014.12.04. 11:45

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt becsületes nepper!

29 évesen eljött az ideje, hogy elkzdjek gondolkodni első autóm emgvásárlásában. Szerencsére lehetőségem van az átlagnál kicsi ttöbbet költeni első autóra, így nem a 3-4-5 száz ezer forintos kategóriát keresem, hanem inkább az 1-1,5 millió körüli sávot lőttem be.

Első körben elkezdtem a használtautón bogarászni és azt tapasztaltam, hogy mérhetetlen Peugeot és Chevrolet van fent, nem is túl idősek, kevesett futottak és ez egyből fura volt, miért akarna megszabadulni valaki egy keveset futott jó állapotú autótól, ha elégedett vele? Így ezeket ki is zártam. Olasz autós semmiképp nem szeretnék (Fiat, Alfa, stb…) mert megbízhatatlannak tartom őket. Franciák közül is csak ha valami nagyon tuti fogás van, akkor választanék, így maradtak a Német és keleti gyártók.

Alapvetően olyan autót keresek, aminek alacsony a fenntartási költsége, keveset fogyaszt, de megbízható és biztonságos. Nem a napi munkába járásra kellene első sorban, sokkal inkább a hétvégi kirándulások, családlátogatás, nagy bevásárlás alkalmával lenne használatban a néhány egyéb egyedi eset mellett. Szimpatikus márka nagyon a Ford (Focus, újabb Escort), de emellett a VW-Skoda-Audi-trió is érdekel, bár a harmadik fenntartási költségeitől kicsit tartok, főleg ilyen vételárú autónál...

Nem zártam még ki a nagyrészt önerő, kis részt lízing lehetőségét sem , de ez még erősen képlékeny, viszont így a választási lehetőségek száma jelentősen nőhet...

Összessében egy egy 100-150 ezer kilométernél nem többet futott, jó állapotú autót keresek, ami nem túl nagy (ketten élünk a párommal és még egy ideig nem is fog gyarapodni a család), lehet, 2 vagy 4-5 ajtós is, NEM kombi, igényes és normális, nem 1,1-es motorral rendelkező autót keresek (1,3-1,8 közti sáv lett belőve, bár a nagy kaszni kis motor nagyon nem az, ami szimpatikus). de minél többet bújom a netet, annál tanácstalanabb vagyok és azt hiszem elvesztem az információrengetegben...

Ebben kérnék segítséget, hogy mi lehet az a márka/típus, amit érdemes lenne néznem és tözetesebben utána járnom.

A választ előre is hálásan köszönöm.


Üdv,

Dávid

Kedves Dávid!

Látom szépen működnek a sztereotípiák. Ha egy autóval kapcsolatos tapasztalatok érdeklik, inkább itt olvasgasson először, minthogy abból induljon ki, hogy autót árulnak a hahun. Miért ne lehetne elégedett valaki a Peugeot-jával vagy Chevroletjével, és miért ne adhatná el? Nem mindenki tartja meg az autót tíz évig. Csak ebből kiindulni hiba lenne. "Olasz autós semmiképp nem szeretnék (Fiat, Alfa, stb…) mert megbízhatatlannak tartom őket." Gondolom ezt is a tapasztalataira alapozza. Grande Puntót például simán vennék, de Fiat 500-ast is. A keleti autók vásárlását nagyon támogatom. Egy Yaris, Jazz vagy Mazda 2 tökéletesen jó lehet önnek, de a Focus sem rossz választás.
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.