Napi hetven kilométerhez, max. 600 ezerig

2015.01.05. 15:00

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 
Tisztelt B. Nepper,

Feleségemnek szeretnénk egy kisfogyasztású (max 8-9 liter) városban/agglomerációból Bp-re és vissza szaladgálós járművet.

Kritériumok:

- automata, benzin
- max 600e Ft
- Suzuki, Smart, Opel, Ford NEM
- min. 1999 évjárat
- extrák mindegy
- napi 70km autóban üldögélés

Tudjuk, hogy ez így elég necces, mert elég kevés a felhozatal (sajnos ennyi van most erre és az autó MOST kell), de ha a fentire tudna valami tippet, azt megköszönnénk.

Mi egyetlen típust talátunk, ami szép (?) és annyira nem 80-as évek design, az a Mitsubishi Carisma 1.8GDI. Semmit nem tudunk róla sajnos (eddig német és svéd vonallal utaztunk), ha ebben adna tanácsot az szuper lenne.

A másik változat, ha nem találunk ennyiért kulturált automatát, akkor jöhetnek a manuálisok (nem szívesen). Itt a Mazda 323-at néztük ki 2001-től, de mindenhol azt mondják, hogy rohad és zajos. A zaj nem zavar és igazán a rozsda sem, ha nem az autó áráért kell majd rendbetenni.

Egyébként meg, ha van bármilyen olyan ötlet, ami nagyjából ezt a két típust közelíti meg és nem egy betegágy, akkor kérjük szépen nevezze meg a tisztelt hölgyeket.

Köszönjük szépen előre is a segítségét.

üdvözlettel,
Attila

ps: Még egy kérdés, a vidéki járművek tényleg megkíméltebbek vagy sem? és hogyan lehetséges, hogy egy 2001-as autóban csak 150e km van? ez nekünk sehogy se jött ki. Vagy vidéken nem járnak vele annyit a vezetők?

Kedves Attila!

Az utóirattal kezdeném. Az a tény, hogy egy kocsit vidéken használnak, még önmagában semmilyen pozitívumot nem jelent. Ha valaki mondjuk pesti, nem jelenti az, hogy ő tutira tönkre teszi a kocsiját, hülye mindenhol van, vidéken is. A kilométeróra állás és a vidéki tulajdonos között sincs semmi összefüggés. A 2001-es autóban azért van annyi kilométer, mert egyszer, kétszer, esetleg háromszor már megtekerték az kilométeróráját. A nemrég életbe lépett "kiváló" óratekerés elleni törvény semmi javulást nem hozott, az emberek látták, hogy nincs semmi következmény, és vidáman tekernek tovább. Természetesen lehet nem tekert órás autót is találni, de nem ez a jellemző. Szinte látom magam előtt az arcát, hogy fölteszi a kérdést magának, hogy honnan tudhatná, hogy meg van-e tekerve az óra vagy sem. A válasz egyszerű, szinte sehonnan, meg kell nézni, ha jó, akkor meg kell venni, azzal hogy milyen számot mutat az óra, ne foglalkozzon.

Az automata váltóval elég szépen beszűkíti a saját lehetőségeit, mert ennyiért nem lehet válogatni a jó automatákból, de nem lehetetlen találni. Olyan nincs, hogy az autó MOST kell, pláne ha ilyen kritériumokat határozunk meg. Ha válogatunk, akkor legyen türelmünk kivárni a vételt, ha meg MOST kell, akkor ne válogassunk. 

Automata, benzin, 600 ezer. Erről a paraméter rendszerről elsőre nem a Smart jut eszembe, de még tizedikre sem. Ford NEM! Pedig DE! Mondjuk egy Fiesta, teljesen jó kis kocsi, bár ennyiért csak a régi kasznis van, abból is alig. A Suzukit teljes mellszélességgel ajánlom. A 323-as tényleg rohad, és a tévhittel ellentétben, pont a lakatos és fényező munka kerül a legtöbbe. Mitsubishi Carismából még az életben nem láttam automatát, és a válasz megírásakor pont nulla darab volt a hahun. A másik, hogy a közvetlen befecskendezéssel lehetnek gondok, és az átlag szerelő hozzá sem tud szagolni. Nekem volt ilyen problémám, és nem volt egyszerű gazdaságos megoldást találni. Az Opel easytronic-ját van aki szidja, van akinek semmi baja vele, a Suzuki biztosabb, én azt vennék.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.