Hagyjuk az érzelmeket

2015.02.23. 11:49

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Teljesen összevissza vagyok zavarodva az milliónyi "okosságtól", amiket itt-ott hallottam. Persze többsége érzelmi alapú, vagy mert a szomszédtól hallott valamit félfüllel, aki ismert ilyen autótulajdonost, esetleg a szerelő mondta, de csak mert nem ért a típushoz, és inkább leszarozza.

Tehát autócsere előtt állok, úgy 2M-ig vásárolnék autót (beszámítva jelenlegit), bár ez lehet rugalmas is, nem kényszeres a határvonál, inkább csak olyan szép kerek. A benzin/dízel sem annyira lényeges, mert bár nem megyek évi 30 ezer km-t, most is dízelem van, viszont talán benzines lennék újra. Mint mondtam, teljesen összezavartak, zavarodtam.

Amiket nézegettem, és tényleg tetszenek is, a következők:

Alfa 159 1.9 JTD / 1.8 (tudom, személyes kedvence Önnek is, de az érzelmeket próbáljuk meg félretenni, mert akkor kérdés nélkül elvettem volna már egyet)

Honda Civic (2007-08, UFO-jellegű) - Itt nincs konkrét motor kinézve, 1.4-től felfelé bármelyik

Volvo S40/S60/V50 - Igaz, hogy az 1.6D ezek közül necces lehet? Bizonyos használt autókkal foglalkozó honlapon rengeteg van ezekből, ráadásul olcsóbban, mint a benzinesek... S60-nál a 2.5-tel szemezgettem. Néztem alkatrész-árakat is, sokkal borsosabbra számítottam.

Mitsubishi Lancer (2008-tól) 1.5ös motortól indulva.

Mazda 6 - 1.8 TE, 2.0 CD, CDH, CD TE

Motorok terén rugalmas vagyok, bármilyen ötlet, tanács érdekel, de 1.4-ig nem szeretnék "lemenni". Kérdésem az, hogy kizárólag szakmai, technikai, logikai alapon, mint férfi a férfinek, Ön melyiket ajánlaná?

Segítségét és türelmét előre is köszönöm!

Üdv,
Norbi

Kedves Norbi!

A 159-es nem a kedvencem, én inkább hondás vagyok, ami egy másik vallás, de kétségkívül gyönyörű autó, szívesen nézegetem őket. Az 1.9--es multijet motor jónak számít, én azzal venném, ha Alfa kellene. Az ufó Civic viszont tényleg az egyik kedvencem, abból 1.8-as benzinest vagy 2.2-es dízelt vennék. A Volvóknál az 1.6-os dízelnél az olajcserére kell odafigyelni, Novoth Tibi szépen le is írta, hogy miért. Amúgy ez egy jó motor, épp most láttam egy 480 ezret futott példányt, és csak a kettőstömegű volt rajta eddig cserélve. A 2.5-ös motor nem egy racionális döntés, ezek a turbós motorok nem éppen étvágytalanok.

A Mitsubishi Lancernek ehhez a szériájához nem volt még szerencsém, de a Népítéletben kifejezetten magas pontszámot kapott a tulajdonosoktól, úgyhogy vélhetően jó kocsi. A Mazda 6-ból az 1.8-as benzinest venném, ott nem olyan nagy a fogyasztás különbség a dízel javára, de a dízelben van részecske szűrő, kettőstömegű lendkerék, ezek cseréje nem egy gombóc fagyiba kerül. Ha nekem kellene döntenem, akkor a Hondát vagy a Mazdát venném, mindkettőt a korábban említett motorokkal.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.