Gazdaságos munkába járóst hosszú ingázáshoz

2015.05.08. 08:35

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves Nepperűző,

Havi 14-16 alkalommal oda-vissza 150km (autópályán) távolságra keresek munkábajárás céljából egy kilométerfaló autót. Az elmúlt 6 évben egy 2001-es 1,6-os Suzuki Swift GLX-et nyúztam, 416 ezer kilométer van most benne. Eddig a szokásos karbantartásokon túl (olajcsere 10 ezrenként, sebváltó olaj csere 50 ezrenként a vezérléssel együtt, szilentek, fékek) semmihez nem kellett hozzányúlni. Átlagban 6 literrel járok. Többen azt mondják, hogy bír ez még ugyan ennyit legalább, de sajnos attól tartok, hogy egy 14 éves autóval szemben ilyen elvárásokat már nem ésszerű támasztani, főleg a kasztni romlása miatt.

Szeretném a segítségét kérni, mi lehetne az ideális utód. Nagyon laikus vagyok, kicsit idegenkedem a dízeltől és meglehetősen bizalmatlanul méregetem a használt piacot. Skoda Octaviában és Ppel J Astraban gondolkodtam, de nyitott vagyok gyakorlatilag minden márkára, ha a Suzukimmal hasonló képességekkel bír.


Nagyon köszönöm a tanácsot!

Üdvözlettel,
Tamás

Kedves Tamás!

Nem beszélnek butaságot az ismerősei, ezek a Suzukik tényleg kimennek a világból. Ha a karosszéria romlásától fél, tehet rá egy alvázvédelmet, de ez a mondat mindenkinek szól, akinek első generációs Swiftje van. Az nem lett volna baj, ha leírja, hogy mennyit szán az új autója megvásárlására, bár a J Astra ad némi támpontot. A Skoda Octavia nagyon jó, ebből a régi 1.9-es TDI-t venném. A J Astra helyett én vennék egy Kia Ceedet vagy Hyundai i30-at, az 1.6-os CRDI motorral, keveset eszik, nem romlik el, nincs benne kettőstömegű lendkerék.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.