Sportos dilemma: Lancer vagy Alfa 159 (156)?

2015.06.30. 12:11

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

A család bővülése miatt szükségessé vált a jelenleginél nagyobb, komfortosabb autó. Hajlandó voltam kompromisszumot kötni annyiban, hogy lehet kombi (babakocsi miatt) de a sportosságról, vezetési élményről nem vagyok hajlandó lemondani.

Mivel tíz éve Alfát használok egyértelműen következik, hogy a kiszemelt egy Alfa 156 JTS SW. Aztán eljátszottam  a gondolattal, ha esetleg mégsem Alfa, akkor lenne-e más, ami kielégítené az igényeimet. Több márkát megnéztem (BMW, Volvo, Ford, Opel) de egyikben sem találtam olyan típust vagy példányt, ami igazán lázba hozott volna, míg rá nem találtam a Mitsubishi Lancer sport kombi 2.0-ra. Tulajdonképpen az autó azt tudja, amire nekem szükségem van, kiforrott, megbízható technika, egyszerű, csicsa- és elektronika mentes beltér, sportos érzet. A motor viszont csalódás, többet vártam (vagy csak amit próbáltam el volt lustulva?)

Ami a problémám és ami miatt Önhöz fordulok, hogy nagyon kevés információt találok erről a két típusról. A Mitsubishiről annyit találtam, hogy sosem romlik el :) (?), viszont pl. hajlamos-e a korrózióra (mint jellemzően a hasonló japánok)? Az Alfára nem jellemző a rozsda (?) de a JTS motor mennyire megbízható, szervízigényes, mennyire drágák az alkatrészek (a motorhoz) a belső digitális kütyük (kétzónás klíma, számítógép) mennyire időtállóak és csak drágán javíthatóak?


Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:
Szabolcs

Kedves Szabolcs!

A Lancer valóban hajlamos a rozsdásodásra. Ez jellemzően a hátsó sárvédőíveken kezdődik, de előfordulhat a géptető élén és az ajtók pereménél is. A két literes motor nem egy ördög, nagy tűzijátékot nem kell tőle várni, de nagyon megbízható konstrukció. Az ön által kipróbált darab valószínűleg nem volt ellustulva, ez ilyen, 136 lóerő nem fogja kitépni a kormányt a kezéből. A sportossága inkább a futóművében van, ami elég feszes, de nem kényelmetlen. Az Alfa 159 kevésbé rozsdásodik, de láttam már rozsdásat abból is, ráadásul az a konkrét példány 2010-es volt, és a tornyoknál kezdett szétnyílni a lemez. A JTS motorokkal nincs tapasztalatom, eddig csak JTD-hez volt szerencsém, erről a motorról érdeklődjön az alfás fórumokon.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.