Családi kombit mókán innen és túl

2015.07.05. 08:21

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves Becsületesnepper!

34 éves, egyre inkább családos és viszonylag rendszeres erdőjáró ember vagyok, némi - szerencsére fertőző - autóbuzériával megáldva. Családunk tagjai a feleségemen túl egy tizenegy éves 2.4-es Accord (imádjuk) és egy 3-as Mazda (1.6 dízel, az Elátkozott Motorblokk-Díj aranyérmese) halódó porai.

A döglött Mazdát szeretnénk rövidúton egy méretes, benzines családi kombira cserélni. Három lehetséges alternatívát találtunk 2-2,5 millió forint körül, a finomabb célzáshoz lenne szükségünk a segítségére:

1. Honda Accord 2.4 kombi - egyetlen hátulütője, hogy a kocsi orra nem csak egy tuskónál, de a Tesconál is hajlamos fennakadni. Ez a jelenség csúnya zajjal jár és emellé még drága is. (A fenti nyelvi humor rossz, de benn hagyom, hadd fájjon!)

2. Subaru Outback 2.5 - a fenti probléma kiküszöbölésére és az általános terepképesség javítására (a boxeres blüblüblü-faktor csak bónusz). Hátránya, hogy szolidan rettegünk a várható szervizköltségektől és a fogyasztástól.

3. Kia Cee'd kombi 1.6 vagy 2.0 - jó autó két ásítás között. Unalomfaktor kimaxolva, cserébe azonos pénzért jóval fiatalabb példányhoz lehet jutni, nem feltétlenül sokkal fapadosabb kivitelben és a megbízhatósággal sincs semmi baj. Cserébe aszfalton borzasztóan unalmas, terepen borzasztóan unalmas és nem tudom, hogy mennyire használható.

Nagyon nehéz a válasz, de ha magamtól tudnám, nem ragadtam volna billentyűzetet.

(Tudom, hogy használtautó-eladók 99,99%-a nem autóimádó lelkipásztor vagy nyugdíjas tanítónő, ennek ellenére egy megfelelőnek tűnő példányért szívesen utazom akár ezer kilométert is egy irányba.)

Bármilyen iránymutatását, esetleg további javaslatát rendkívül nagy örömmel fogadom.

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

A Subaru Outback nagyon jó autó, nekem is az egyik kedvencem, a szervizköltségektől nem félnék, mert nem egy elromlós fajta, és a kopó alkatrészekből van hozzá utángyártott. Előfordulhatnak olyan esetek, hogy kell hozzá valami húzósabb árú alkatrész, mint ahogy én is jártam a közelmúltban egy ilyennel. Kellet hozzá egy lambda szonda, a legjobb ajánlat is 70 ezer forint felett volt, de találtam egyet az alibabán 110 dollárért ugyanazzal a gyári cikkszámmal, és jó  is volt bele. Nekem kifejezetten tetszik az autó az emelt hasmagasságával és úgy általában a megjelenésével. Az első generációs Audi Allroadban is ez tetszik, csak az egy guruló probléma, a Subaru pedig mindig működik. A fogyasztása 9.3 liter a spritmonitor szerint, ami egyáltalán nem sok egy ekkora autótól. Én Subarut vennék.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.