2015.07.07. 11:35

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves Nepperűző!

Bár jogosítványom lassan 30 éve van, de autóm sohasem volt. Egyszer-egyszer autót bérelni, szükség esetén taxiba ülni nagyon kényelmes volt.
Most azonban 80 év feletti szüleimet kellene ilyen-olyan vizsgálatokra szállítanom meglehetősen gyakran. A taxi lehetne alternatíva, de leginkább az a baj, hogy hol túl magasan van az ülés, hol túl alacsonyan számukra és ezért vagy a be-, vagy a kiszállás nagy nehézséget okoz.
Tehát olyan autóra van szükségem, amelynél az ajtók szélesre tárhatók, hogy lehessen segíteni a ki- és beszállást. Az ülésmagasság (beszállás szempontjából) ideálisan mintha egy átlagos székre ülne az ember. (Kívülről ráül, majd befordul, kiszálláskor fordítva.)

Az autót jellemzően városon belül (sík terep) használnám, napi 10-30 km-es távon.
Legyen megbízható, elfogadható áron üzemeltethető. (A tervezett költségeket elviselem, a váratlan nagyobb kiadások rosszul esnek.)
Hogy hogyan néz ki a kocsi, mennyire gyors, mekkora a csomagtér, stb. nem különösebben érdekel.

Milyen típust javasol? Mennyit érdemes áldozni egy elfogadható állapotú járműre a javasolt típusból?

Köszönettel: Zsolt
 

Kedves Zsolt!

A Honda Jazz első generációja pont megfelelő lenne erre a célra, az átlagnál egy kicsit feljebb vannak az ülései, és nagy az utastér a kis külső méret ellenére, tehát bent is könnyen elférnek a szülei még téli kabátban is. Nem romlik el, keveset fogyaszt, könnyű vele parkolni, nagy a csomagtartója.

Amire figyelni kell, rozsdásodás előfordulhat a hátsó íveknél. illetve az ajtók alján. A nyelestengely csapágy néha szól bennük és az EGR szelep szokott még leragadni, jellemzően a sok állástól, mint például nálam, ha le van téve a kereskedésbe, és nem használjuk. Más bajuk nincs, olajat, gyertyát kell benne cserélni, és kimegy a világból hat literes vagy az alatti fogyasztással. Egymillió körül kezdődnek a vállalható darabok.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.