Az Octavia TSI-t elérte a végzet. Váltanék

2015.11.01. 08:03

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves István,


Eddig megelégedéssel használt, 2009 év végi Skoda Octaviamat sajnos nemrégiben elérte a korai 1.4 TSI motorok "végzete". A vezérléscsere csak azért nem lett komplett, mert a szívóoldali állítókereket még garanciában cserélte a szerviz annak idején meghibásodás miatt. A típusmódosított alkatrészekkel állítólag nem szokott már különösebb probléma lenni, de a bizalom legalábbis megingott.

Az utód tekintetében egy fiatalabb, VW-csoporton kívüli kombi körvonalazódott, mintegy 4.500.000- értékhatárig. Ezen paraméterek alapján az ismert forrásokon keresve tisztult a kép és kialakult egy szűk csapat (Ford Mondeo, Hyundai i40, Opel Insignia, Mazda 6, Toyota Avensis), amelyek közül a szívem leginkább a Hyundai felé húz. Sajnos a Mazda 6 modellfrissítése a vételárban is markáns lépcsőt eredményezett.

Az i40 kombiból néhány még garanciálisan érhető el, ez szintén nyom a latban, de talán a felhozatal egyik legritkább típusa, ami az utcán is észrevehető - pontosabban alig vehető észre. Szakemberként és nyilván nagyobb rálátással mennyire tartja javasoltnak ezen típust? A választék szűkössége a motorpalettában is megjelenik (a kínálat szinte csak a 85 és 100kW-os dízelmotorokból áll). A korábbi kérdezőknek tett Hyundai/Kia márkajavaslatai okán feltételezett alapos koreai típusismerete alapján kérdezem, hogy az i40 dízelmotorjai közül tanácsos-e inkább a nagyobbal barátkozni, vagy a kisebb sem jelent alulmotorizáltságot.

Természetesen, ha a fentieken kívül ismer "titkos" favoritot, örömmel veszem, ha megosztja.
 
Üdvözlettel,
Krisztián

Kedves Krisztián!



Nagyon javaslom a típust, nem véletlenül vállalnak annyi év garanciát a koreaiak, bíznak a termékükben. Az erősebb motor nyilván más dinamikával mozgatja a kasznit, de a gyengébbtől sem kell félni, az sem fog visszagurulni az emelkedőn.


-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.