Évi 20 ezer kilométerhez dízel vagy benzines?

2015.11.29. 10:17

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Autóvásárlás előtt állok, most adtam el a 2004-es Fiestámat. Valami nagyobb méretű autóra lenne szükségem, 5 évre tervezek vele, ebbe benne lenne már egy babavárás is.

Átlag 20.000 ezret megyek év alatt, viszont napi szinten vannak 1-2 km-es utaim is (hideg motorral), valamint 2-3 hosszabb távú nyaralás. Szeretnék a 2004-es évjáratnál maradni, a keret pedig ~ 1 millió lenne (+/-100.000). A nagy kérdés pedig, hogy megéri dízelt vennem, vagy a rövid távok miatt inkább benzin?

Benzinből Renault Scenic-t és Megane kombikat nézegettem, dízelből pedig 4-es Golf kombit.


Ön mit ajánlana?

Előre is köszönöm.
Balázs

Kedves Balázs!


Ha dízelben gondolkodunk, akkor ebből a kettőből egyértelműen a Golfot venném. A régi TDI-vel nincs baj (az 1.9 PDTDI-től sem kell félni), örök, mint a nyomorúság, és a valaha gyártott egyik legjobb dízel motor. Ha van benne olaj és víz, akkor kimegy a világból. Az alkatrész olcsó hozzá, nem romlik el, és sokan értenek hozzá. A sok hideg üzemet jobban tolerálja ez a régi TDI, mint a bonyolultabb újabb motorok. Nem fog összedőlni a sok hidegindítástól, de meg se köszöni. A benzinesek jobban bírják ezt a fajta üzemet, mert hamarabb melegszenek, különösen a japánok, de itt a fogyasztása lesz magasabb a sok szívatóval járkálástól.


Ha benzinest venne, akkor sem a Renault-t ajánlanám, hanem valami mást, mondjuk egy Avensis-t, sokkal jobb minőségű autó, és egy probléma mentesebb autózás ígéretét vetíti előre. Az évjáratosdit meg tessék elfelejteni.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.