Nem akarok pénztemetőt ajándékozni

2016.02.03. 11:20

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves István!

A fiam néhány hónap múlva diplomázik és szeretném meglepni ennek apropóján egy kulccsal, amihez az első saját autója tartozik. A keret szűkös, mindössze fél millió forint minden felmerülő költséget beleértve.

A cél az, hogy egy helyváltoztatásra alkalmas, esztétikailag és műszakilag korrekt (direkt nem a "kiváló" szót használtam a keret szűkössége miatt) autót adhassak neki, amit egy pályakezdő fizetésből fent is tud tartani. A tipikus "hülyegyerek" autók nem vonzzák, kizsigerelt BMW-k és Audik körbejárásával nem vesztegetem az időm.

Benzineset keresünk, mert jellemzően városban használná, kisebb távolságokon, de erő legyen benne azért, hogy a Balatonra tartva ne kottyanjon meg az alkalmi autópályázás, némi előzgetéssel.

Citroen Xara, Fiat Punto vagy Stilo merültek fel első körben (mert ilyenek vannak családi körben), előbbiről többen lebeszélnének az elektromosság visszatérő hibái miatt, utóbbiakról meg csak azért, mert olaszok. De ezekből ennyi pénzért normálisat kifogni igazi művészet lenne, inkább csak a kínálat aljára futná.

Felmerült még az Opel Astra-F is, ezek már nagyon öregek, de ennyiért már klímás, megkímélt darabok is vannak, az alkatrészek sem drágák. De sok a teljesen kicsinált, esztétikailag értékelhetetlen példány és félek, hogy a legtöbb megtekintés elpocsékolt idő lenne.

A Suzuki Swiftet elvetettem, kifejezetten nem kedveli a típust. A "bakancs Micra" egy igazán jó autó, volt is nekem, de félek, hogy egy felnőtt férfi embernek túlságosan lányos.

Ön mit javasol? Félek, hogy teljesen elvesztünk a kínálatban vagy nem jó irányba tapogatózunk.

Köszönettel,

Eszter

Kedves Eszter!


Többször említi a lyukra futás esélyét. Ez használtautó vásárlásnál benne van a pakliban, az eladó igazmondási képességeinek függvényében. Az F Astra jó választás, minimális karbantartással elmegy, és minden fillérekbe kerül hozzá, és ennyiért már tényleg nagyon szépeket, és klímásakat lehet venni. A tankajtónál, a hátsó íveken, és a küszöböknél szokott elsősorban rozsdásodni.


A bakancs Micrát támogatom, ugyanezt gondlom én is az autóról, szerintem egy férfiasabb színben nem annyira csajos, én simán bevállalnám, bár engem a legkevésbé sem érdekel, hogy miből szállok ki. A rozsdára kell figyelni itt is.


A Toyota Corolla egy beton biztos technika, és félmillióért már elég jókat lehet belőle kapni, az apukámnak is ilyen volt, és soha semmi nem romlott el rajta hét év alatt.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.