Biztonságos első autót félmillióig

2016.07.03. 14:23

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsületesnepper!

Első autó vásárlását tervezzük. Családalapítás előtt állva, és az autókhoz nem nagyon értve fő szempont a biztonság és a megbízhatóság. Kb 500 000 forintunk van a vásárlásra, és kis családi autóban gondolkozunk. A témában született Totalcaron megjelent cikkekből olvastam néhányat, de minél több az információ, annál nehezebb a döntés. A modelleket nagyjából sikerült leszűkítenünk (Opel Astra F és G, Ford Fiesta, Fiat Punto, Mazda 323, Skoda Fabia), de úgy tűnik, hogy az egyes típusok és az évjáratok is meghatározóak lehetnek, amik között eligazodni már kilátástalannak tűnik egy laikusnak. Problémám még, hogy 2000 évek körül gyártott autóknak a töréstesztjei ritkán elérhetőek, pedig ez a biztonság miatt fontos szempont nekünk, többnyire emiatt ejtettük a Kia, Hyundai, Daewoo, Suzuki márkákat, ebből a korszakból.

Tudna esetleg segíteni, hogy a fenti modellekből milyen típusokat érdemes keresni, vagy ezek között már csak finomabb eltérések vannak? Esetleg van más tippje?

Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel:
Ákos

Kedves Ákos!

500 ezer forint körül nem tud válogatni a jó töréstesztű autók között. Van két gyerekem, és én sem akarom megölni a családomat, de még soha nem jutott eszembe ez alapján autót választani. Szerintem többet nyom a latban az ilyen tizenéves autók esetében, ha jól karban voltak tartva, és nincsenek szétrohadva. Hyundait mondjuk pont vennék, ahogy Suzukit is, bár tudom, hogy az utóbbi kifejezetten nem az acélos kasznijáról híres.

Ha az ön által felsorolt autók közül kellene választanom, akkor egy G Astrát vennék. Ha más is szóba jöhet, akkor egy Corollát, esetleg egy Almerát.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.